Calculatorul si fast-foodul sint principalele motive care au dus la cresterea numarului persoanelor obeze in rindul romanilor.

Cel putin unu din trei romani este supraponderal, iar unu din patru romani este obez. Aceste statistici plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa privind numarul obezilor. Medicii endocrinologi sint de parere ca principalele cauze ale obezitatii sint sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.

"Inca de mici, copiii sint supusi unui regim alimentar nesanatos si incurajati sa duca o viata sedentara. Pentru o nota buna sau pentru ca a fost cuminte, copilul primeste dulciuri sau este lasat sa se joace mai mult pe calculator", sustine Aurelian Ranetti, medic endocrinolog la Spitalul Militar Central.

Peste 40% dintre copiii din Romania sint supraponderali. "La noi, procentajul copiilor supraponderali sau chiar obezi a crescut ingrijorator. Un procent de 40 este foarte grav. Avem cazuri si de copii care, la o virsta de pina in 12 ani, au peste 100 de kilograme", declara Constantin Dumitrache, presedintele Societatii de Endocrinologie.

Prevenire si combatere

Pentru a preveni obezitatea, specialistii recomanda in primul rind un regim alimentar sanatos. "Trebuie evitate pe cit posibil mincarurile de tip fast-food. Si stresul de zi cu zi este un factor important care poate duce la obezitate", adauga Aurelian Ranetti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.