Generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu a fost pus oficial sub acuzare ieri, dupa ce procurorii militari l-au audiat mai bine de cinci ore in legatura cu evenimentele din decembrie 1989 de la Bucuresti.
Victor Athanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii, a venit ieri la Parchetul Militar la ora 09.40 si a stat fata in fata cu procurorii cinci ore, timp in care a fost audiat in legatura cu evenimentele petrecute in timpul Revolutiei de la Bucuresti.

Anchetatorii i-au adus la cunostinta generalului ca este audiat in calitate de invinuit, fiind acuzat de instigare la omor deosebit de grav si instigare la vatamare corporala.

In ciuda timpului petrecut in biroul procurorilor militari si a invinuirilor aduse, Stanculescu a iesit de la audiere extrem de relaxat, ba chiar zambind, afirmand ca a avut loc o "intalnire amicala" in timpul careia a povestit ce a facut in ziua de 22 decembrie 1989, negand insa ca ar avea vreo implicare in masacrul de la Televiziune, unde au fost ucise 86 de persoane.

Intrebat de ce crede ca s-au redeschis dosarele Revolutiei, fostul ministru a apreciat ca "dosarul Revolutiei este un dosar scos de la dospit", reinceperea anchetei fiind determinata de apropierea datei la care Romania va adera la UE. Victor Athanasie Stanculescu a refuzat sa nominalizeze eventuali vinovati de mortii din Bucuresti, facand insa precizarea ca toti cei care au condus Frontul Salvarii Nationale trebuie sa fie audiati.

Iliescu, chemat la audieri dupa alegerile din PSD

Ancheta in acest caz a fost reluata la 7 decembrie 2004, in urma mai multor solicitari ale membrilor Asociatiei "21 Decembrie 1989", procurorul Dan Voinea dispunand inceperea urmaririi penale pentru omor si omor deosebit de grav, rele tratamente, infractiuni contra pacii si omenirii, precum si pentru instigare la infractiunile respective. Presedintele revolutionarilor, Doru Maries, sustine ca faptele au fost comise de reprezentanti ai unor institutii precum Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Garzile Patriotice, organizatii PCR. Acesta a aratat ca, prin rezolutia data de generalul Dan Voinea, s-ar fi inceput urmarirea penala fata de 30 de persoane, insa s-a ferit sa dea vreun nume.

La randul sau, Dan Voinea a refuzat sa dea nume, dar a precizat ca vor fi audiati "toti navetistii care au trecut prin Studioul 4 al Televiziunii Romane". Maries a mai afirmat ca nu va trece luna martie si Ion Iliescu va da si el "cu subsemnatul" in fata procurorului Dan Voinea, surse judiciare precizand ca fostul presedinte va veni dupa alegerile din PSD.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.