Debuturile spectaculoase genereaza asteptari ridicate. Cine a confirmat sperantele cu al doilea volum, cine a dezamagit si cine se lasa asteptat sint citeva intrebari la care criticii au gasit raspunsuri.

Cum proza este inca cel mai prizat gen, a avut parte si de cele mai multe debuturi. "Exista uneori debuturi consistente care nu sint, in mod evident, ale unor 'debutanti>>", remarca Paul Cernat, referindu-se la romanele "intirziate" ale unor Filip Florian, Ara Septilici sau Vasile Ernu.

Altii se impun abia de la a doua sau a treia carte, cum e cazul Florinei Ilis, observa criticul. Sint insa si autori bine pozitionati care ramin oamenii unei singure carti, cum e, de exemplu, Ovidiu Verdes. De ce depinde atunci priza la critica si la public? "Exista autori care publica mult dar, cum se spune, nu trec ecranul. Pina la urma, totul e sa tragi cartea cistigatoare. Multi debutanti ramin insa, din pacate, doar niste promisiuni", explica Cernat.

Debutanti fara debut

Ion Bogdan Lefter crede ca in stadiul de promisiuni ramin deocamdata debutantii ultimilor doi-trei ani, "mai mult nonconformisti decit substantiali". O remarca pe Ioana Bradea, pe care o asteapta sa-si confirme debutul cu o noua carte. Din valul de tineri scriitori care deja au confirmat, Lefter ii aminteste pe Ioana Nicolaie, Victor Nichifor, Ana Maria Sandu, Catalin Lazurca, Razvan Radulescu (foto), Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici. Criticul remarca si scriitori prezenti in volume colective care continua sa-si amine debutul individual: Svetlana Cirstean, Angelo Mitchievici si Paul Cernat.

Cartarescu fara epigoni

Prozatori relansati cu volume consistente sint, crede Alexandru Matei, Razvan Radulescu si T.O. Bobe. Cei doi spulbera acuzatiile ca ar fi continuatorii lui Mircea Cartarescu si propun romane puternice si inteligente. Singura care a recidivat dupa un debut in forta a fost, crede criticul, Florina Ilis. Marius Chivu saluta revenirile prozatorilor Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Ion Manolescu si Ana Maria Sandu si asteapta noutati de la Ionut Chiva, Bogdan Iancu, Adrian Schiop, Cosmin Manolache si Cecilia Stefanescu. Singurul care l-a dezamagit cu cea de-a doua carte a fost Alexandru Vakulovski.

Autoare in asteptare

Despre aparitiile cu potential din ultimii ani, prozatorul Gheorghe Craciun afirma ca "cele mai multe sint in asteptare si cele mai multe sint autoare". Scriitoarele care nu si-au confirmat debutul cu o a doua carte sint, crede Gheorghe Craciun, Cecilia Stefanescu, Stefania Mihalache, Ioana Bradea, Daniela Ratiu si Adriana Barbat.

N-au dezamagit

Desi au trecut de a doua carte, Craciun ii aminteste si pe regretatul Sorin Stoica, dar si pe Dan Lungu, doi autori care n-au coborit stacheta fixata la debut. De Sorin Stoica vorbeste laudativ si Daniel Cristea Enache: "Dupa debutul cu volumul de povestiri 'Povestiri cu injuraturi>> (Paralela 45, 2000), a confirmat stralucit cu romanul 'Dincolo de frontiere>> (Paralela 45, 2002)". Alt debut urmat de o revenire garantata de critic este cel al putin cunoscutului Bogdan Popescu, autorul volumului "Vremelnicia pierduta" (Univers Enciclopedic, 2001), care pregateste pentru Polirom romanul "Cine adoarme ultimul".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.