HG trebuie publicata intai in Jurnalul European. Licitatia, demarata cel mai devreme in luna mai

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 1869 din 21 decembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 6 din data de 4 ianuarie a.c., noile pasapoarte biometrice vor fi puse in circulatie la data de 1 septembrie.

"Anuntul de participare la licitatie va fi facut de catre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) dupa ce informatia va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", ne-a declarat ieri Ecaterina Sava, seful Biroului pentru pasapoarte din cadrul RA-APPS.

Tinand cont de termenele de depunere a ofertelor (52 de zile de la data transmiterii spre publicare a anuntului de participare in Monitorul Oficial), de analizare a acestora de catre comisia de specialitate, de negocieri si de timpul necesar realizarii efective a pasapoartelor biometrice, licitatia poate fi realizata cel mai devreme in luna aprilie 2007.

Licitatia a fost anulata

Decizia de a se relua licitatia a survenit in urma anularii celei precedente, anuntata la data de 26 iunie 2006. Comisia de evaluare a dosarelor a respins, la 9 octombrie 2006, cele doua oferte pentru proiect, depuse de companiile Bundesdruckerei din Germania si UTI Systems in asociere cu Imprimerie Nationale SA Franta.

Potrivit reprezentantilor RA-APPS, ofertele pentru licitatia privind producerea si livrarea blanchetelor de pasapoarte electronice, precum si a echipamentelor si produselor software aferente, au fost declarate necorespunzatoare intrucat nu au indeplinit prevederile legislative privind achizitiile publice. Organizatorul licitatiei sustinea atunci ca participantii erau obligati sa prezinte o oferta tehnica elaborata conform cerintelor caietului de sarcini si o propunere financiara care sa asigure furnizarea tuturor informatiilor necesare evaluarii.

Obligatiile ofertantului

Conform Anuntului de participare la licitatie, ofertantii trebuiau sa depuna o oferta de baza, cu obligatia ca propunerea sa respecte cerintele din documentatia aferenta elaborarii si prezentarii ofertei.
De asemenea, "ofertantul isi asuma obligatia de compensare de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare".

In ceea ce priveste oferta tehnica "Realizarea sistemului de emitere si gestiune a pasaportului electronic", este obligatoriu de a fi implementata conform standardelor UE referitoare la stocarea datelor biometrice. "Derularea procedurii de achizitie cuprinde introducerea imaginii faciale, urmand ca dupa ce Uniunea Europeana aproba introducerea impresiunilor digitale, ofertantul castigator sa aiba in vedere si sa se alinieze la noile cerinte pe parcursul derularii contractului", se preciza in anuntul RA-APPS.

60 euro, pretul minim al unui e-pass

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a afirmat, miercuri, in cadrul intalnirii cu omologul sau bulgar, Rumen Petkov, ca valoarea unui pasaport securizat se ridica la cel putin 60 de euro pe bucata, pretul cel mai mic din statele membre ale UE.

El a sustinut ca, deocamdata, pasapoartele in vigoare pot fi folosite cu succes, mai ales ca se poate intra pe teritoriul UE cu cartea de identitate.

In ceea ce priveste realizarea cartilor de identitate electronice, ministrul a spus ca a luat in calcul posibilitatea demararii procedurilor de licitatie in acest sens, dar acestea nu reprezinta o prioritate in acest moment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.