44 de morti este bilantul victimelor sale in Europa

Haos si panica in intreaga Europa. Bilant tragic in urma celei mai puternice furtuni care s-a abatut in ultimii 20-30 de ani asupra nordului si centrului Europei: 44 de morti. Iar numarul acestora pare sa fie in crestere. Cele mai multe victime au fost in Marea Britanie, 13, si in Germania, 11.

Puterea vantului a smuls copaci si a prabusit ziduri peste oameni. Napasta care s-a abatut de joi asupra Europei are si un nume de sorginte slava: "Kyrill". Presa europeana a aratat ieri imagini de cosmar, in care erau prezentate situatii tragice cu care s-au confruntat victimele sau supravietuitorii. Nici Romania nu a fost omisa din traseul european al lui "Kyrill", uraganul producand pagube considerabile in aproape toata tara.

Furtuna abatuta din senin asupra Romaniei a provocat importante pagube materiale, a dus la blocarea unor drumuri nationale si europene si a lasat in bezna peste 200 de localitati, din pricina vantului puternic care a doborat copacii peste liniile de inalta tensiune. Vantul "a pus pe fuga" si turistii din Sibiu, unde a batut cu peste 40 de kilometri pe ora, iar in zona montana Paltinis cu 53 de kilometri pe ora. Si transportul feroviar a fost afectat de vantul puternic, fiind restrictionat partial sau total pe mai multe rute. In judetul Alba, traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate din cauza zapezii si a poleiului format pe sosea.

Astfel, pe DN 75, intre Scarisoara si judetul Bihor, s-a imprastiat material antiderapant si s-a actionat cu utilaje de deszapezire. Inspectoratul judetean pentru Situatii de Urgenta a trimis o avertizare tuturor primariilor din Alba, anuntand ninsori in noaptea de vineri spre sambata. Nici constantenii nu au fost ocoliti de rafalele puternice de vant. In consecinta, autoritatile navale au transmis avize de furtuna tuturor navelor acostate in porturile Constanta, Midia si Mangalia, iar accesul vapoarelor pe canalul Sulina a fost interzis. In Bucuresti, autoritatile au luat masuri pentru a preveni accidentele si pentru a fi identificate toate zonele cu astfel de riscuri in toate sectoarele.

Chiar daca vantul puternic a facut pagube in Romania, se pare ca am scapat de furia cea mare a lui "Kyrill". Directorul Institutului de Meteorologie, Sandu Ioan, ne linisteste, spunand ca vom fi ocoliti de varful furtunii, care se indreapta catre Rusia. "Prin urmare, nu are cum sa mai vina cu aceeasi intensitate si la noi", a declarat Sandu Ioan.

Intr-o singura zi, vremea rea a dat peste cap intreaga Romanie. Vantul puternic a oprit alimentarea cu energie electrica in majoritatea localitatilor din tara, a smuls din radacini sute de copaci si a produs blocaje pe mai multe drumuri nationale. Vestea buna este ca de astazi, vremea ar putea sa se incalzeasca. "Nu mai sunt fenomene periculoase de anuntat, vom parcurge o perioada calda in ianuarie", a spus meteorologul de serviciu al Institutului de Meteorologie, Dinu Marasoiu. Totusi, primele efecte ale unei ierni care incearca sa se impuna s-au resimtit deja si se vor manifesta in continuare, mai ales in zona de munte.

O serie de incidente cauzate de vantul puternic

Cea mai mare viteza a vantului a fost de 140 de kilometri pe ora si s-a inregistrat la Varful Omu, din muntii Bucegi. La Miercurea Ciuc, viteza vantului a fost de 80 de kilometri pe ora iar la Satu Mare si Brasov de 75. Portul fluvial Constanta Sud Agigea a fost inchis din cauza avizului de furtuna. Autoritatile navale au transmis avize de furtuna tuturor navelor acostate in porturile Constanta, Midia si Mangalia. Echipajele navelor aflate la chei au trebuit sa intareasca legaturile cu tarmul, iar operatiunile de incarcare si descarcare a vaselor au fost sistate, pana la diminuarea fortei vantului.

In Bucuresti, un copac a cazut peste sala de sport a unei scoli. Din fericire, nu au existat raniti. Autoritatile bucurestene au luat o serie de masuri pentru a preveni producerea unor accidente si vor fi identificate toate zonele de risc potential din fiecare sector al Capitalei, acestea urmand sa fie monitorizate. In Galati, o bucata de 20 de metri patrati din acoperisul fostului sediu al Facultatii de chimie a fost desprinsa de vant. Nici in acest caz nu au existat victime. In intreaga tara, foarte multe localitati au ramas fara curent din cauza vantului deosebit de puternic care a doborat copacii peste liniile de inalta tensiune. Potrivit Electrica, ieri dimineata erau lipsite de curent electric 312 sate din Cluj, Harghita, Maramures, Sibiu, Arad, Alba si Satu Mare. In urma interventiilor echipelor de la Electrica, au fost remediate peste 200 de asezaminte.

Inundatii, masini blocate si bezna totala

Datorita ploilor puternice din localitatile bistritene, locuitorii de pe Valea Salautei din judetul Bistrita-Nasaud au fost deja avertizati cu privire la pericolul producerii unor inundatii, la Telciu apele raului Salauta fiind aproape de cota de inundatii si existand riscul inundarii localitatilor din zona, cel mai mare pericol fiind in comuna Cosbuc. Primarul acesteia, Niculae Anghel, a declarat ca i-a alertat pe localnici inca de joi seara, cu ajutorul unei sirene, oamenii fiind sfatuiti sa urce toate bunurile in podurile caselor si sa fie pregatiti sa-si paraseasca locuintele in orice moment. Totodata, zeci de localnici au fost mobilizati sa adune bustenii adusi de apele raului Salauta. Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, Filip Moisil, a spus ca pericolul de inundatii se mentine deoarece vor mai cadea precipitatii.

Printre cele mai afectate judete s-a aflat si Hunedoara, unde s-a produs o furtuna puternica, insotita de ninsoare, ieri la pranz, in statiunea Straja, mai multi copaci fiind doborati si blocand drumul judetean care face legatura intre municipiul Lupeni si statiune. Mai multe masini au ramas blocate din cauza copacilor cazuti pe drumul de acces in Straja. "O rafala puternica de vant si ninsoare care a durat circa o jumatate de ora a rupt trei fagi. Acestia au cazut pe drum si au blocat accesul spre statiune", a spus Emil Parau, proprietar de cabana in Straja. Muncitorii unei firme private din zona au intervenit cu drujbe si alte utilaje pentru a debloca circulatia. Vantul foarte puternic inregistrat joi noaptea a cauzat intreruperea energiei electrice in 50 de localitati din Cluj, fiind afectate zece comune.

Astfel, 19 echipe ale S.C. Electrica au mers pe teren pentru a remedia situatia insa conditiile de lucru au fost ingreunate din cauza accesului foarte dificil al echipelor in zonele cu avarii. In judetul Harghita, din cauza vantului puternic un numar de 21 de localitati au ramas fara energie electrica dupa ce mai multi brazi s-au prabusit peste liniile de medie tensiune, fiind afectate zonele Ciucul de Jos, Valea Ghimesului, orasele Borsec si Miercurea Ciuc partial si zona Csiba. Cinci echipe de la Electrica au fost mobilizate pe teren si au lucrat la refacerea liniilor de tensiune rupte de arborii doborati de vant. Totodata, in noaptea de joi spre vineri s-au inregistrat blocaje in trafic pe trei drumuri nationale care trec prin Harghita, dupa ce mai multi brazi au cazut pe sosea.

Vantul a distrus inclusiv paduri si a afectat turismul

Directorul Directiei Silvice din Miercurea Ciuc, inginerul Catalin Mutica, a declarat ca in mai putin de 12 ore, vantul, care a suflat cu o intensitate de peste o suta de kilometri pe ora a doborat peste 6.100 de metri cubi de masa lemnoasa din paduri private si ale statului. Copacii, aflati pe raza Ocolului Silvic Tulghes au fost rupti sau smulsi din radacini. Astfel, au fost distrusi 300 de metri cubi de lemn in zona Lacu Rosu, dintr-o padure care urmeaza sa fie retrocedata, 2.000 de metri cubi din padurile statului si inca 2.000 din padurile proprietarilor, aflate in administrarea Directiei Silvice.

La Toplita, vantul a culcat la pamant 500 de metri cubi din padurile statului, iar la Borsec 800 de metri cubi din padurile proprietarilor si inca 500 din padurile de stat. Catalin Mutica a precizat ca arborii doborati apartin speciei molid, care este sensibila la vant puternic, din cauza radacinilor superficiale. "Daca vantul nu va slabi in intensitate, cantitatea de masa lemnoasa doborata va creste considerabil", a mai spus directorul Directiei Silvice din Miercurea Ciuc. Nici capitala culturala europeana nu a scapat. Mai multe localitati din judetul Sibiu si o parte dintre locuitorii din municipiul Sibiu au ramas fara curent electric, cea mai grava situatie fiind in statiunea Paltinis, care a ramas fara energie electrica inca de la ora 7.00, iar turistii au inceput sa plece.

In plus, furtuna a afectat si liniile de telefonie si a doborat zeci de copaci, mai multe echipaje de drumari incercand sa mentina practicabil Drumul Judetean 106 Sibiu - Paltinis. Potrivit meteorologilor, in municipiul Sibiu, vantul a batut cu peste 40 de kilometri la ora, iar in zona montana a ajuns la 53 de kilometri la ora.

Intr-o singura zi, vremea rea a dat peste cap intreaga Romanie. Dupa trecerea lui Kyrill prin Europa, unde a perturbat legaturile aeriene si feroviare, a afectat liniile de electricitate, a determinat suspendarea circulatiei trenurilor si a provocat incendii. In Germania, unde s-a inregistrat cea mai puternica furtuna din ultimii 30 de ani, vantul a atins viteze chiar si de 200 de kilometri pe ora. 10 persoane, printre care si un bebelus de numai 18 luni au fost strivite de copacii smulsi din radacini, de porti luate de vant sau de peretii caselor prabusite. Au fost anulate 200 de zboruri de la aeroportul din Frankfurt.

Traficul de pe aeroporturile din Duesseldorf si Hanovra a fost si el afectat. De asemenea, gara centrala din Berlin, cea mai mare gara din Europa a fost evacuata joi seara, dupa ce o parte din acoperis s-a prabusit din cauza furtunii. In Olanda, Kyrill a omorat 5 oameni. Guvernul a constituit o celula de criza care a facut apel la populatie sa evite deplasarile in aceasta perioada. Furtuna a inaintat pana in Polonia, unde patru oameni au fost ucisi.

Curentul electric a fost intrerupt in mai multe regiuni, iar traficul feroviar a fost serios afectat. Linia de cale ferata dintre Cracovia si statiunea de schi Zakopane a fost inchisa, dupa ce un stalp de inalta tensiune a fost culcat la pamant de rafalele de vant de peste 120 de kilometri pe ora. La noi, a ajuns doar o copie slabuta a temutului Kyrill.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.