Cind e vorba de cistiguri imense la Loto se pot spune fara teama de a gresi doua lucruri: 1) in general, acestea nu aduc fericirea; 2) chiar asa stind lucrurile, vrem sa cistigam si noi. Lasind gluma de o parte, istoria loteriei post-decembriste are atitea cazuri de miliardari tristi incit automat te gindesti daca ultimii fericiti cistigatori de duminica ai potului cel mare, cei noua bucuresteni, vor ramine amici sau se vor certa precum chiorii. Noua prieteni au cstigat Marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste trei milioane de euro, in care este inclus si o garsoniera, informeaza Loteria Romana. Ieri, cei noua s-au prezentat la sediul Loteriei Romane.

"Dat fiind faptul ca au jucat schema redusa cod 48, pe linga cistigul de categoria I, au obtinut si noua premii de categoria a III-a, suma totala cistigata fiind de 10,477 de milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro-n.r.)", se arata in comunicatul Loteriei Romane. Cistigatorii sint noua barbati din Bucuresti, "oameni hotariti, prieteni si parteneri de joc de mai bine de doi ani, majoritatea lor jucatori fideli la Loto 6/49", precizeaza sursa citata. In ultimii doi ani, prietenii au jucat mereu in formula de noua, de fiecare data schema redusa cod 48, adica cite un numar de fiecare. Biletul norocos a costat 54,10 de lei. Cistigatorii nu s-au gindit inca ce vor face cu banii, dar vor continua sa joace la loto ca si pina acum. Cei noua sint oameni simpli, fara studii superioare, trecuti de 30 de ani, si nu vor sa li se divulge identitatea. Sa stie, oare, ca altii ca ei au avut parte numai de belele, mai ales cind i-a aflat gura-tirgului?

Banii loteriei nu prea aduc fericirea

Sint cazuri celebre in care cistigurile n-au prea adus fericirea. L-am putea pomeni aici, in primul rind, pe Stancu Ogica, cel care nici pina azi nu e clar daca a cistigat pe bune sau a fost doar un escroc. Oricum ar fi, el a ajuns la inchisoare. Dar primul mare cistigator a fost mecanicul auto Gabriel Bobic, din Cicanesti, Arges, care in 1995 a cistigat jumatate de milion de dolari. Dupa doi ani, el a fost acuzat de ucidere din culpa si a facut patru ani de puscarie. Banii i-a facut pulbere la jocuri de noroc, nevasta l-a lasat, iar fratele sau a intrat si el in inchisoare. Legenda spune ca Bobic a ramas cu un tic nervos si repeta, obsesiv, numerele care i-au adus cistigurile: 4, 8, 34, 43, 47, 48.

Un alt miliardar loto, Madalin David Mihail, din Curtea de Arges, care a luat 2,4 miliarde de lei in 1999, a ajuns in urma unui scandal, in arest, stind in aceeasi celula, culmea coincidentei ori semn divin, cu miliardarul Bobic. Si tot un argesean, Dan Constantin Tomescu, din Vedea, cel care a impuscat 13 miliarde in 2000, s-a pomenit in asa hal asediat de necunoscuti care cerseau sau ii propuneau tot felul de combinatii financiare incit si-a luat familia si s-a dus tocmai in Canda, pentru a reveni, discret, abia peste doi ani. In septembrie 2001, tecuceanul Daniel Dumitru a cistigat 16 miliarde la loto, prima investitie fiind intr-o bicicleta. Drama a fost, insa, ca s-a pomenit, peste noapte, cu prea multi prieteni in raport cu cistigul. A decis, in consecinta, ca e cazul sa isi ia talpasita din oras si sa caute un loc de trai mai sigur.

Au topit cistigul in doar trei luni

In august 2006, un cuplu de tineri saraci lipiti, Alina si Mihai, dar cu patru copii, au cistigat cu un bilet Joker de 21.000 de lei un premiu de 1,5 miliarde. Datori la banca si locuind cu chirie, cei doi s-au pomenit deodata cu cheile pesterii lui Ali Baba pe mina. Trei luni le-au fost de ajuns sa faca praf aproape toti banii, cumparindu-si de la televizoare cu LCD si combine frigorifice de lux la tobogane pentru copii. Cind au vrut sa isi deschida o afacere era prea tirziu: ramasesera fara capital, el fara serviciu, pe mai departe, ea tot casnica.

Un alt miliardar loto, Dan Amarie, din Baia, Suceava, a cistigat in 2003 1,3 milioane de dolari, la 18 ani. Familia a inceput sa traiasca pe picior atit de mare incit, in trei ani, banii s-au dus si bietii oameni s-au intors de unde plecasera. Alt sucevean, Gheorghe Breban, care a cistigat 53 de miliarde, a ajuns sa nu mai poata iesi din casa din cauza pomanagiilor care declansasera un autentic pelerinaj la casa lui. 34 de militari clujeni au cistigat, impreuna, 530.000 de euro la Loto plus alte bunuri, imediat aparind informatii despre certuri zdravene intre ei, desi, initial, erau colegi si buni prieteni.

Psihologii spun ca, cel mai adesea, euforia cistigului venit peste noapte ataca psihicul fragil al celor in cauza, dindu-le peste cap intreaga perceptie despre realitate. Altii spun ca de vina ar fi blestemele invidiosilor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.