Pe 12 ianuarie, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane, a fost lansata revista "Gradina", editata de Centrul Cultural din Nis. Este vorba de un numar special, dedicate literaturii romane contemporane, cuprinzand 100 de autori, dintre care ii putem aminti pe Nicolae Breban, Alexandru Ecovoiu, Mircea Cartarescu sau Gheorghe Craciun. Realizatorul panoramei si al traducerilor este Miljurko Vukadinovic, cunoscut pentru volumele sale despre Eminescu si Nichita Stanescu.

La eveniment au mai participat Mariana Stefanescu, unul din cei mai importanti traducatori din limba sarba si Razvan Voncu, cel care a lansat in urma cu cativa ani un volum despre fenomenele din fosta Iugoslavie, "Jurnalul unui an satanic". Cat despre autorul antologiei din "Gradina", Vukadinovic, putem spune - ca si despre Adam Puslojic - ca este unul din cele mai interesante personaje ale culturii din Serbia si in acelasi timp un prieten al civilizatiei romanesti, titlul ultimei sale carti spunand totul: "Ma numesc Nichita"…

Lansarea de la Muzeul Literaturii vine la scurt timp dupa cea a manuscriselor olografe ale lui Nichita Stanescu, puse la dispozitie romanilor de fratele sau intru Cuvant, Adam Puslojic. Acesta, ca si Miljurko Vukadinovic, este un adevarat animator cultural in ceea ce priveste legatura de suflet dintre literature sarba si cea romana.