Astazi, 15 ianuarie 2007, se implinesc 157 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. Poet national, cu sau fara vrerea unora, Eminescu a devenit in zilele noastre un personaj controversat, despre care toata lumea vorbeste (cu toate astea, nu l-am vazut castigator la Mari Romani) de bine sau de rau, ipostaziat de artistii strazii in graffitti mai mult sau mai putin inspirate, figura pe bancnota de 500 de roni (!), autor obligatoriu la bacalaureat, etc.

Anii trecuti, o adevarata psihoza legata de poetul moldovean contamina elitele bucurestene- in vremea verdictelor de tipul valoare - non-valoare, bun-rau, demodat - trendy, bietul Eminescu se trezea aruncat dintr-o ograda in alta, de la Academie la Institutele de cercetare litearara, de la marii sai exegeti (majoritatea trecuti in nefiinta) la tinerii critici montati sa demoleze totul, pentru a instaura in loc alte valori, alte modele...

Cine isi mai aminteste astazi de implinirea a mai bine de un secol si jumatate de la nasterea poetului? Evident, orasul natal, Botosani, care organizeaza in perioada 13-17 ianuarie o serie de evenimente sub numele de "Zilele Eminescu".

In cadrul manifestarilor vor avea loc decernarea a doua premii: Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" editia a XVI-a, pentru Opera Omnia - conferit de Primaria Municipiului Botosani si pentru Opera Prima conferit de Ministerul Culturii si Cultelor si Memorialul Ipotesti. Lansari de carte si CD-uri, spectacole de muzica si poezie, expozitii si concerte vor avea loc in decursul celor cinci zile dedicate poetului. Printre invitatii la festivitati se vor afla: academicianul Eugen Simion (prezent cu ocazia lansarii inca unui volum din seria Manuscriselor Mihai Eminescu), actorul Ion Caramitru, exegetul Dumitru Irimia, etc.

Pe de alta parte, manifestari dedicate evenimentului vor avea loc si in Bucuresti, pe data de 15 ianuarie, la Colegiul national care poarta numele poetului- aici, elevii vor organiza ateliere de creatie, concursuri, expozitii de fotografie, timbre si monede, etc. La evenimente vor fi prezenti personalitati ale invatamantului bucurestean, oficialitati din Ministerul Administratiei si Internelor, precum si primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu.

La Iasi, seria de manifestari va debuta cu o dezbatere intitulata "Detractorii lui Eminescu", ce se anunta interesanta, printre invitati aflandu-se criticii Bogdan Cretu si Alexandru Dobrescu, precum si istoricii Ioan Caprosu si Catalin Turliuc . In perioada 15 decembrie - 15 ianuarie, desenatorii romani si nu numai au participat la un concurs de caricatura, creatiile rezultate putand fi vazute pe situl caricatura.ro. Expozitia face parte din proiectul cultural "Mari Romani- 2007" , si poarta titlul "Eminescu in grafica umoristica internationala".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.