Fiecare inceput de an aduce, de fiecare data, noi cheltuieli pentru o familie. Impozitul pe casa, pe masina, asigurarile pentru masina si locuinta sunt doar cateva dintre acestea. Toate trebuie achitate in prima parte a anului. Pentru a veni in intampinarea celor care nu vor sa se puna rau cu Fiscul am calculat care ar fi valoarea impozitelor, dar si a asigurarilor pe care ar trebui sa le achite o familie.

Impozitele mai mici de 50 de lei, achitate pana la finele lui martie

De exemplu, in Bucuresti, in acest an, contribuabilii vor trebui sa plateasca impozite pe cladiri si terenuri cu 5% mai mari, coeficient dat de valoarea inflatiei. Vestea buna este ca toti cei care vor achita darile pana la finele primului trimestru vor avea parte de o reducere de 7%, fata de 5% cat a fost anul trecut. La nivel national, impozitele sunt stabilite de fiecare consiliu local in parte. In plus, o alta noutate este aceea ca, potrivit noului Cod Fiscal, plata impozitelor pe cladiri si terenuri va trebui facuta in doar doua transe, nu in patru ca pana acum.

Astfel, daca nu doriti sa intrati in vizorul Fiscului, este nevoie ca plata sa fie facuta pana la datele-limita 31 martie si 30 septembrie. In plus, reprezentantii administratiilor fiscale au anuntat ca impozitele mai mici de 50 de lei ar trebui achitate pana la finele primului trimestru. Pe de alta parte, statul a decis, din acest an, sa impoziteze suplimentar luxul. Ca urmare, pentru casele de peste 150 mp se va plati un impozit cu 5% mai mare pentru fiecare 50 mp depasiti sau fractiune din acestia. In schimb, cei care locuiesc in apartamente sau case cu o vechime mai mare de 50 de ani vor beneficia de o reducere de 20%, iar pentru imobilele mai vechi de 30 de ani, reducerea este de 10%.

In Bucuresti, Primaria Capitalei va aplica si in acest an un impozit diferentiat pe cele patru zone - A, B, C, D, de la centru spre periferie. Valoarea impozitelor este mai mica cu cat ne departam de centrul Capitalei.

Impozite de doua ori mai mari pentru a patra casa
Si in acest an primariile vor aplica impozite diferentiate pentru cei care detin mai multe case. Pentru prima locuinta in afara celei de domiciliu, impozitul salta cu 15%, pentru cea de-a doua se plateste cu 50% mai mult, pentru ca, in cazul celei de-a treia sau a patra locuinte, impozitul sa se majoreze cu 75%, respectiv cu 100%.

De asemenea, impozitul pe cladiri si terenuri difera in Bucuresti si in functie de materialele din care este construit imobilul, iar cei care locuiesc in imobile care nu au utilitati vor plati un impozit mai mic.

Astfel, la cladirile cu pereti sau cadre din beton armat, din caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale asemanatoare, impozitul este de 669 lei/mp, daca imobilul are instalatii de apa, canalizare, electrice si de incalzire, si de 397 lei/mp, in cazul in care imobilul nu este conectat la utilitati. In schimb, proprietarii de case din paianta vor scapa mai ieftin, cu un impozit de 182 lei/mp, daca imobilul are utilitati, si respectiv de 114 lei/mp, daca nu au curent electric, gaze si apa curenta. La aceste valori, primariile din tara vor aplica diferiti coeficienti, in functie de zona fiecarei localitati.

Statul incurajeaza reparatiile caselor

In schimb, potrivit deciziei Primariei Capitalei, din acest an scad taxele pentru eliberarea diferitelor certificate sau avize emise de autoritatile locale pentru imbunatatirile, reparatiile sau modificarile efectuate in locuinte.
Potrivit normelor Codului Fiscal, populatia va plati in acest an aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea. Pana acum, cota era de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, primariile vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,25% si 1,5% din valoarea impozabila de inventar, comparativ cu 0,5-1% pana acum.

Impozitul pentru Dacie se dubleaza

Si "luxul" de a avea un automobil va fi mai scump in acest an. Autoritatile au decis ca impozitul pentru masini sa fie dublu in cazul Daciilor, ajungand pana la de 23 de ori mai mare fata de cel din 2006, in cazul masinilor cu multi cai putere. Guvernul a avut grija ca posesorii de autovehicule de lux, cu motoare mari, sa scoata mai multi bani din buzunare, diminuand fractiile de impozitare de la 500 cmc la 200 cmc.

Pentru masinile cu o capacitate cilindrica de pana la 1.390 cmc, unde se incadreaza si Dacia, impozitul va creste de la 21 de lei la 56 de lei. Pentru masinile cu o capacitate cilindrica de pana la 1.700 cmc, taxele se vor majora de la 21 de lei la 135 de lei, iar pentru 2.300 de cmc, de la 60 de lei, impozitul va ajunge la 360 de lei. Proprietarii de masini cu motoare de pana la 2.972 cmc vor plati 900 de lei in acest an, fata de doar 72 de lei anul trecut. Pentru masinile care au mai mult de 3.100 cmc, soferii vor scoate din buzunar 1.920 de lei, fata de numai 84 de lei, cat plateau pana acum.

Executivul protejeaza detinatorii de terenuri la oras
In cazul terenurilor din intravilan, cu constructii, Guvernul nu a modificat darile catre stat pentru acest an, acestea variind in continuare in functie de rangurile localitatilor: 0 - capitala Romaniei, I - municipii de importanta nationala, II - municipii de importanta judeteana, III - orase, IV - sate-resedinte de comuna si V - sate. Pentru terenurile extravilane, impozitele variaza doar in functie de zona si de categoria de folosinta. Impozitul pe hectar de teren arabil in zona A va fi de 36 de lei, zona B - 34 de lei, zona C - 32 de lei si zona D - 30 de lei.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.