Elevii romani pot merge sa invete la scolile din tarile Uniunii Europene, avind aceleasi drepturi precum cetatenii statelor respective. Spania a fost prima tara care a sunat clopotelul pentru romani.
Unul dintre drepturile cistigate in urma aderarii la Uniunea Europeana este ca elevii pina la virsta liceului pot studia oriunde, chiar daca parintii lor nu sint rezidenti. "Asa cum cetatenii Uniunii Europene pot veni sa studieze in Romania, cu aceleasi drepturi ca ale cetatenilor romani, asa si tinerii romani pot pleca sa invete in tarile europene", spune Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamintul superior si integrare europeana.

Un elev isi poate continua studiile preuniversitare in alt stat membru al Uniunii Europene, in baza documentelor prezentate scolilor sau autoritatilor educationale din localitatea respectiva. In general, aceste documente sint foaia matricola eliberata de unitatea scolara din Romania unde elevul a inceput studiile si actul de identitate. "Trei state membre, respectiv Italia, Spania si Grecia, solicita vizarea documentelor scolare eliberate in Romania de catre inspectoratele scolare judetene si apostilarea lor de catre prefecturi", explica reprezentantii Directiei de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Educatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.