In ultimul secol, insomnia a devenit o problema de sanatate publica la nivel mondial. Dintre romani, aproape un sfert sufera de insomnie. Cercetatorii spun insa ca fiecare dintre noi, are cel putin o data in viata, tulburari de somn, iar dimineata ne trezim mai obositi decat atunci cand ne-am culcat.

Insomnia reprezinta un semnal al oboselii organismului. Prin insomnie intelegem dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn fara intrerupere toata noaptea.
Cele mai frecvente cazuri de insomnie sunt insa cele provocate de surmenaj si de stres. Insomnia apare in special dupa eforturi psihice mari (emotii, activitate intelectuala prelungita si intensa, suparari).
Insomnia mai poate aparea pe fondul asteniilor, al nevrozelor, al bolilor psihice, al intoxicatiei cu alcool si cafea.

Insomnia poate fi si urmarea unor boli organice (boli de inima, astm, boli febrile, bronsita). In astfel de cazuri, tratarea afectiunilor duce la vindecarea insomniei.
In celelalte cazuri de insomnie, nu trebuie sa ne grabim sa luam somnifere. Ele ne pot tulbura ritmul natural al somnului si pot crea dependenta, eficienta lor scazand in timp.

De ce avem nevoie de somn?

Un somn bun ne readuce energia si pofta de viata! Somnul este esential, asigura refacerea fizica si fixarea in memorie a evenimentelor si a informatiilor acumulate peste zi. Somnul este un proces activ, in care ne refacem din oboseala fizica si psihica. La fel de importanta este si "calitatea" somnului. Perioadele in care dormim sunt alcatuite din cateva cicluri de somn succesive. Fiecare ciclu cuprinde anumite stadii: primele doua de somn superficial, urmatoarele de somn profund si, in final, stadiul cu vise. Toata lumea viseaza, chiar si cei care nu isi amintesc de asta.

Cum scapam de insomnie?

Ce putem face pentru a avea un somn sanatos si odihnitor? Starea de nesomn poate fi rezolvata, in general, prin descoperirea si eliminarea cauzelor ce au produs insomnia. Ne ajuta si stabilirea unui program ordonat de viata: alimentatie echilibrata, miscare in aer liber, alternarea orelor de munca si a celor de pauza. Daca tulburarile de somn persista, este bine sa va adresati cat mai repede unui medic. Evitati automedicamentatia!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.