Cei mai importanti factori de risc pentru decesul prematur au o legatura directa cu obiceiurile alimentare inadecvate si cu stilul de viata inactiv, avertizeaza o serie de cercetari recente. "Potrivit unor studii efectuate de nutritionistii europeni, consumul inadecvat de alimente si lipsa de activitate reprezinta principalii factori de risc pentru decesul prematur", sustine Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul de Diabetologie, Nutritie si Boli Metabolice "Dr. Nicolae Paulescu". Totodata, aproximativ 30-40% dintre imbolnavirile de cancer au drept cauza principala alimentatia dezechilibrata.

Societate sub semnul vitezei

O alimentatie echilibrata trebuie sa tina cont de orice modificare a gradului de activitate fizica, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile permanente ale omului modern de a-si usura munca au condus in epoca moderna la o reducere a nivelului de activitate fizica, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazionala sau la sfirsit de saptamina a unui sport sau a unui program de activitate fizica "Societatea moderna, aflata sub semnul vitezei, determina de cele mai multe ori minimalizarea importantei pe care o acordam unei alimentatii sanatoase. Pentru asigurarea unei alimentatii echilibrate se recomanda distribuirea aportului de energie in trei mese principale, la care se pot asocia si doua sau trei gustari.

Dintre acestea, micul-dejun este cea mai importanta masa, intrucit trebuie sa asigure cel putin un sfert din caloriile necesare zilnic pentru o buna functionare a organismului", explica Gabriela Radulian.