In aula Academiei Romane s-au acordat ieri traditionalele premii ale acestui inalt for al culturii romane. Printre academicienii imbracati in frumoasele costume academice, in sala se aflau Adrian Nastase, Petre Roman, maestrul Radu Beligan, Mihai Razvan Ungureanu s.a. S-au acordat 62 de premii la cele 14 sectii ale Academiei Romane. Ultimul caruia i s-a decernat premiul a fost actorul Mircea Albulescu, singurul dintre laureati care a fost lasat sa rosteasca o alocutiune.

"Dintre premiile, nu putine, pe care le-am primit, acesta este si va ramane cel mai important", a spus ieri Mircea Albulescu, in ceremonia in care a fost premiat pentru cei 50 de ani de "creatie interpretativa in arta teatrala si cinematografica".

"Preiau acest premiu in numele intregii promotii 1956, dar mai ales in numele celor trei colegi cu care am stat in banca in ultimii doi ani, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici si Amza Pellea", a explicat actorul. Albulescu a spus ca cei trei, desi au decedat, sunt inca prezenti pentru ca "noi, actorii, avem convigerea ca atat timp cat amintirea mai dainuie in mintea si sufletul unui spectator, noi traim".
Printre laureatii celor 62 de premii acordate de Academia Romana pentru anul 2004 se numara si ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, distins cu premiul "Mihail Kogalniceanu", in domeniul stiintelor istorice si arheologie, pentru lucrarea "Convertire si integrare religioasa in Moldova la inceputul epocii moderne". Premiile Academiei se pot primi doar o singura data in viata.

Ceremonia de ieri, din Aula Academiei, a inceput cu decernarea unei medalii comemorative a celor 140 de ani de la infiintarea academiei, inmanata regelui Mihai I.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.