Pe 13 decembrie, de ziua disparitiei celui mai important poet roman de dupa al doilea razboi mondial, Nichita Stanescu, sediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta a devenit centrul unui dublu eveniment. Pe langa comemorarea poetului, printr-o expozitie inedita cu manuscrise apartinand prietenului sarb, Adam Puslojici, si lansarea noficiala a celui de al cincilea volum din seria Nichita Stanescu - Opere Fundamentale, a mai fost prezentat si cel mai recent volum al DGLR, al cincilea la numar si el.

La sarbatoarea literaturii nationale au fost prezenti Eugen Simion si Adam Puslojici, Nicolae Breban si Augustin Buzura, Alexandru Condeescu si multi alti prieteni ai lui Nichita Stanescu, dar si ai literelor romanesti in genere.

Si colectia de tip "pleiades" dedicata lui Nichita si volumul al V-lea al DGLR stau sub egida Editurii Univers Enciclopedic, probabil cea mai prodigioasa la capitolul de mari "restituiri". Daca manuscrisele olografe expuse in cladirea Fundatiilor - de langa Galeriile Orizont - ne-au trezit nostalgii dupa Poetul disparut acum 23 de ani, cu siguranta al cincilea tom al Dictionarului tuturor scriitori nostri, ajuns la literele P-R, reprezinta o calatorie incitanta si in lumea autorilor contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti. DGLR isi doreste prin articolele sale sa ne familiarizeze cu scriitori vechi sau noi (in volumul de fata apar nume mari, precum Marin Preda, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu), textele propunand comentarii ale operelor acestora, referinte bio-bibliografice, mergandu-se atat pe volume critice cat si pe periodice.

Intr-un serios studiu monografic, mai sunt discutate si scrieri anonime, carti populare, opere si specii folclorice, publicatii, curente literare, societati culturale etc. Coordonatorul general al vastului proiect, din care urmeaza sa mai apara in 2007 inca doua volume, este acad. Eugen Simion, ajutat de un grup de coordonare si revizie din care mai fac parte, printre altii, Magdalena Bedrosian, Mihai Cimpoi, Florin Faifer, Mircea Popa, Rodica Pandele sau Gabriela Dragoi, coperta apartinandu-i artistului Mircia Dumitrescu iar o parte din poze maestrului Ion Cucu.

Dintre autorii articolelor, ii putem enumera pe Constantin Ciopraga, Constantin Cublesan, Daniel Dimitriu, Dan Grigorescu, Laurentiu Hanganu, Nicolae Iliescu, Dan Horia Mazilu, Dumitru Micu, Ion Rotaru, Aurel Sasu, Remus Zastroiu. Reperele bibliografice (si respectiv scrierile pentru autorii care au mai publicat in ultimii ani) se opresc la anul 2003 - urmand ca intr-o eventuala editie a doua, anul urmator sa se ajunga cu toate datele DGLR la "zi".

Asadar, intr-o zi... norocoasa, iubitorii adevaratei culturi romanesti s-au putut intoarce nu doar la poeme mai putin cunoscute ale lui Nichita Stanescu sau la cel mai recent volum dedicat lui in seria "Opere Fundamentale", ci si la "Dictionarul General al Literaturii Romane", ajuns la "episodul" cu numarul V dintr-un "serial" cultural, datorat si Editurii Univers Enciclopedic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.