Descoperirea Europei

Caderea regimurilor comuniste deschide calea statelor est-europene catre lumea pina atunci interzisa a Occidentului. Statele postcomuniste isi ridica privirea spre Comunitatea Europeana si NATO, abandonind replicile sovietice (CAER si Pactul de la Varsovia), care se autodizolva in 1991, o data cu URSS. Romania marcheaza momentul prin mesajul controversat al alegerii unei conduceri formate din vechi comunisti "reformati" si prin mineriadele din 1990 si 1991 sau evenimentele de la Tirgu-Mures. Bucurestiul pierde astfel primul tren al apropierii de Occident, intr-un moment in care Ungaria, Polonia si Cehoslovacia puneau bazele grupului de la Visegrad, in 1991, cu scopul de a impulsiona procesul aderarii la organizatiile occidentale, iar in 1992 aceleasi state infiintau Zona central-europeana a liberului-schimb (CEFTA). Programul PHARE, finantat de UE, reprezinta, de altfel, acronimul programului de sprijin pentru reconstructia economica a Poloniei si Ungariei, o confirmare a faptului ca Romania pierduse cadenta europeana.

Fraternitate dificila

Romania a fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, la citeva ore de la proclamarea independentei, la 27 august 1991. Urmeaza o perioada de euforie nationala, de o parte si de cealalta a Prutului, presedintele Mircea Snegur intarind constant ideea identitatii comune a celor doua popoare. Pina in 1994, cele doua state au avut chiar si acelasi imn national. La acestea se adauga ineditul participarii lui Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, la alegerile prezidentiale din Romania, in 1992.

Romania a simtit pericolul acestei apropieri entuziaste in timpul conflictului din 1992 din Transnistria, cind comandantul Armatei a 14-a a Federatiei Ruse, generalul Lebed, spunea ca in doua ore trupele sale ar putea ajunge la Bucuresti. Politica pro-moscovita inceputa in 2001 de presedintele Vladimir Voronin a dus la o racire a relatiilor cu Moldova si la concentrarea asupra obiectivelor euroatlantice. O implicare a Romaniei in disputele lumii ex-sovietice ar fi putut zadarnici eforturile apropierii de Occident.

Alfabetizarea europeana

Uniunea Europeana anunta oficial, in 1993, dorinta de a se extinde spre est si enunta asa-numitele criterii de la Copenhaga. Statelor estice li se cereau institutii politice stabile care sa garanteze preeminenta dreptului, respectarea drepturilor minoritatilor, separarea puterilor, o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunii concurentiale si fortelor de piata din interiorul Uniunii. Din punct de vedere juridic, criteriile extinderii reprezinta o declaratie politica, fara a fi obligatorie, care face cunoscute principiile aderarii, dar, o data cu enuntarea acestora, problema largirii nu mai tine de "daca", ci de "cind", iar raspunsul Consiliului de la Copenhaga este: "Largirea va avea loc imediat ce un candidat va fi capabil sa-si asume obligatiile de membru, prin satisfacerea criteriilor politice si economice cerute".

In 1995, Romania devine membru asociat al UE si incepe procesul de preaderare. Timp de 11 ani, Romania va fi monitorizata, iar rapoartele Comisiei Europene vor alimenta mereu lupta politica de la Bucuresti.

Meditatii euroatlantice

In 1990 Si 1991, secretarul general al NATO, Manfred Wrner, viziteaza Romania si ia act de dorinta presedintelui Iliescu si a premierului Roman de a pune Romania sub umbrela de securitate a Aliantei. In 1994, NATO opteaza pentru varianta cea mai putin suparatoare pentru Rusia si prefera lansarea Parteneriatului pentru Pace in locul unei extinderi propriu-zise. Romania incearca sa-si spele imaginea instabilitatii ultimilor ani si este primul stat care adera la Parteneriat.

Vazut de liderii momentului ca o anticamera a largirii, parteneriatul cu NATO a fost puternic diluat de aderarea Rusiei si de semnarea Actului Fondator NATO-Rusia, in 1997. Desi nici unul dintre aceste acte nu are valoare juridica, ci doar politica, ele presupun eforturi de obtinere a consensului in privinta strategiilor de securitate ale celor doua parti, inclusiv in extinderea NATO. Romania, care nu avea semnat inca un tratat cu Rusia sau cu ceilalti vecini, incepea campania pentru NATO cu stingul.