Rizi de ti se sparg utopiile, cu Mihaileanu si cu personajele lui care iti spun ca cine nu a trait din mica minciuna nu a stiut ce-i speranta

Rideti romaneste de slabiciuni evreiesti?

Daca as putea trage frontiere intre fatetele identitatii mele, as fi trist. Sint destul de trist ca se trag tot felul de frontiere astazi intre religii, comunitati, specificitati. Se trag ziduri mari tocmai acum cind Europa se uneste. Eu nu-mi pun intrebarea daca risul meu este de o culoare sau alta. Sint roman, sint si evreu si acum sint si francez.

Cind sinteti mai destept? Ca roman sau ca evreu?

Totul e o amestecatura. Am influente de peste tot. Am citit si despre religia crestina, cunosc religia iudaica si sint atras de budism si taoism.

Care va sint slabiciunile?

Egoism. Ca regizor am nevoie de egoism. Dar nu calc pe nimeni in picioare. Imi dau seama, insa, ca nu stau destul cu copiii, prietenii. Pentru a crea sint egoist. Bine, si semnul meu zodiacal, Taur, ma face egoist, ma impinge spre creatie si egoism.

In creatie unde va sint slabiciunile?

Pina la ultimul film, mi se reprosa ca nu ma ocup destul de personajele feminine. E adevarat. Tot timpul ma identificam cu personajele masculine. Ceea ce e adevarat, desi eu il iubesc pe Bergman, maestru al personajelor feminine. Cu ultimul film am mai sters din pacate.... Mi se mai reproseaza ca am o regie clasica. Dar clasicii care-mi plac mie supravietuiesc si azi, Welles, Mihalkov, Truffaut.

Va e frica de slabiciunile astea?

Cuvintul nu e frica. Sint atent si incerc sa nu mai fac greseli, dar asa sint oamenii, istoria se invirte in jurul acelorasi timpenii si greseli.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.