Dupa scandalul cu "Evanghelistii" si "Hai sa facem sex", Primaria Iasi incearca sa-l debarce pe Benoit Vitse

Fost director al Centrului Cultural Francez din Iasi, Benoit Vitse (foto) a reusit sa transforme Ateneul Tatarasi (cladire construita de fostul primar Constantin Simirad) din nimic intr-un concurent serios al Teatrului National, macar pentru potentialul de a crea evenimente. Anul trecut, Vitse a montat piesa Alinei Mungiu, "Evanghelistii", pe care autoritatile locale au incercat s-o interzica, dandu-l afara si pe directorul Ateneului. In 2005, n-au reusit; la final de 2006, incearca din nou.

Octavian Jighirgiu, actor: "Nu stiu pentru cine, dar postul e pregatit pentru cineva. Benoit Vitse a transformat o institutie cu destinatie incerta, o casa de cultura (asa cum o construise Simirad) intr-un teatru, care pentru spectatorii din Iasi e acum un loc de pelerinaj. Vitse e verificat de inspectorii primariei pentru tot soiul de nereguli contabilicesti, nu stiu daca au gasit ceva, dar sigur o vor face. Modul in care e anuntat ca se va tine concursul e ciudat: doar un dosar de proiect, iar candidatii nu trebuie sa se prezinte."

Actualul director al Ateneului Tatarasi, spune viceprimarul Neculau, a fost numit de fostul primar Simirad "ca si cum alt roman nu exista, iar dansul (Benoit Vitse) a avut impresia ca va sta pe post pe vecie". Neculau spune ca i s-a cerut lui Vitse sa depuna o documentatie specifica, in virtutea organizarii noului concurs, pe care insa n-a adus-o in timp util. Tot Neculau afirma ca Vitse "isi imagineaza ca primarul Gheorghe Nichita are ceva cu el pentru ca a pus in scena <>; viceprimarul insusi pare a avea insa dubii artistice legate de montarea textului Alinei Mungiu si de Vitse, ca regizor si director, in general: "a introdus chestii scarboase, care sunt licentele lui regizorale, si a transformat o piesa interesanta intr-o porcarie. Monteaza tot felul de lucruri, ca "Hai sa facem sex" etc.; inteleg ca are o obsesie". Viceprimarul pune discutiile iscate de maniera in care s-a organizat concursul pentru directoratul Ateneului pe seama unui conflict dintre "o parte a presei" si primarul Iasiului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.