Razvratirea asumata impotriva corectitudinii politice nu numai ca „te face cool“, dar aduce si audienta de milioane

"In ultimii 20 de ani, political correctness-ul a devenit chiar o forma de politie intelectuala in Vest. Parerea mea este ca Estul a ris intotdeauna de astfel de excese. Din pacate, motivele reale ale aparitiei political correctness-ului nu au putut fi cunoscute in Europa de Est, din cauza comunismului, iar imaginea political correctness-ului cu care est-europenii vin in contact este cea de acum, care nu e tocmai cea mai curata, ba chiar uneori putin ridicola", declara pentru "Cotidianul" Gordon Lovitt, consilier al presedintelui director general al TVR.

O cetate cuminte a filmului

Inainte de "Borat", Hollywoodul a tinut sus steagul corectitudinii politice, motivat fiind de perspectiva profitului. In 2002 si 2003, cind cetatea filmului a ajuns la recordul de incasari din 1966, box-office-ul a fost dominat de filme ca primele doua parti din "Stapinul Inelelelor", "In cautarea lui Nemo" si "Nunta a la grec", un film facut cu doar cinci milioane de dolari. Critica le-a pus repede eticheta: conservatoare, (cu exceptia ultimului), departate de realitate si pe placul intregii familii. Nu e surprinzator: un studiu din 2005 efectuat de Fundatia "Dove" a constatat, luind la puricat cele 3.000 de filme hollywoodiene cu cea mai mare distributie intre 1989 si 2003, ca peliculele marcate G (fara limita de virsta) si PG (minorii le pot vedea, dar cu aprobarea obligatorie sau optionala a parintilor) sint de trei sau patru ori mai profitabile decit acelea menite spectatorilor cu virste peste 17 ani, categorie din care face parte si "Borat".

Cit despre publicul avizat si neamator de Hollywood, "filmele 'incorecte politic>> care fac valuri si aduc public in sali la marile festivaluri sint, de obicei, cele puternic stingiste, antiamericane, de la documentarele lui Michael Moore sau Michael Winterbottom si fictiunile puternic incarcate politic la cele care contesta establishment-ul politico-social-moral american si, mai nou, 'unit european>>", crede criticul de film Anca Gradinariu.

In plus, pe vechiul continent, si anume in capitala Sloveniei exista, de patru ani incoace, un festival dedicat exclusiv peliculelor incorecte politic.

Familiile dau tonul

Asemanator lui Borat, comicii Tom Green si Andy Dick s-au remarcat prin emisiunile de pe MTV, in care subiectul glumelor treceau frecvent granita corectitudinii politice. Inaintea lor insa, serialele "Familia Bundy" si "Familia Simpson" netezeau calea, obisnuind telespectatorii cu bancurile insensibile la grupurile minoritare. Insa cel mai incorect politic serial din toate timpurile, "South Park", n-a avut viata lunga in Romania. In 1999, Consiliul National al Audiovizualului interzicea difuzarea lui chiar si la ore tirzii, pentru ca "abunda in expresii triviale, suburbane sau cu caracter xenofob". Anul acesta, in martie, postul de radio Guerrilla a fost amendat cu 5.000 RON pentru ca a difuzat dimineata melodia "Uncle Fucka" din acelasi serial.

Filmul nu a aparut pe marile ecrane de la noi. Oricum, n-a prea avut succes la public la nivel mondial, situindu-se pe pozitia 50 in topul box-office, dar consolindu-se cu o nominalizare la Oscarul pentru cea mai buna muzica, plus cu multe alte premii, de la cel oferit de MTV. In schimb, PRO Video l-a lansat pe DVD in 2000 si, avind in vedere numarul de exemplare vindute, reprezentantii firmei il considera "un succes de piata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.