Desi promovate sub titulatura de locuinte pentru clasa medie, proiectele rezidentiale din Bucuresti, aflate in diferite faze de executie, se adreseaza in special romanilor cu bani.

"Prezent" a inventariat 30 de noi ansambluri de blocuri care vor imbogati piata romaneasca cu aproximativ 13.400 de apartamente si care se vand cu un pret mediu de 1.300 de euro/mp (TVA inclus). In fata unor astfel de cifre, cei mai multumiti se declara, cum era si de asteptat, tocmai dezvoltatorii, deoarece ei castiga chiar si dublu de pe urma vanzarii acestor locuinte.

TOT MAI GREU

Pentru a-si permite sa cumpere un apartament nou, presupunand ca suprafata acestuia este una rezonabila, adica 70 mp, o familie ar trebui sa castige aproape 2.000 de euro pe luna, avand in vedere ca media pretului de vanzare a apartamentelor abia construite este de 1.300 de euro/mp. "Doar 15 dintre cele 19 proiecte analizate de noi se adreseaza clasei medii, unde vorbim de venituri cuprinse intre 1.500-2.500 de euro/familie. In conditiile in care an de an preturile vor continua sa urce cu 10-15%, este posibil ca din 2007 sa apara si proiecte destinate familiilor cu venituri de pana la 1.000 de euro/luna.

Acestea s-ar putea construi in zonele limitrofe Bucurestiului, unde terenurile inca sunt ieftine, dar, cel mai important, au si fost cumparate la preturi foarte mici", a declarat Ilinca Paun, reprezentant al Colliers International.
Pentru o Romanie unde salariul mediu net este mai mic de 250 de euro/luna, pretul pus pe casele noi este exorbitant si imposibil pentru majoritatea tinerilor abia intrati in campul muncii. Si colac peste pupaza, restrictionarea accesului la creditele ipotecare/imobiliare pare ca a devenit un hobby pentru oficialii bancii centrale. Potrivit lui Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank, pentru a cumpara un apartament de 50 mp, in Bucuresti, o persoana ar trebui sa aiba un venit care sa insumeze echivalentul a sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003.

CREDITUL, LUX PENTRU ROMANI

A devenit o obisnuinta ca, din cand in cand, reprezentantii BNR sa calce frana, inasprind conditiile de creditare. Cel mai nou, obtinerea unui credit ipotecar este posibila doar daca solicitantul plateste un avans cuprins intre 30 si 35% din valoarea casei pe care si-o doreste. Si la fel de important este ca rata sa nu insemne mai mult de 40% din veniturile sale lunare. Mai mult decat agasati de faptul ca sunt acuzati ca gatuie piata creditelor ipotecare, oficialii BNR sustin insa ca tot raul este spre bine. Inasprind conditiile de creditare, bancherii vor fi nevoiti sa micsoreze dobanzile si sa maximizeze perioada de acordare a creditului, mergand pana la 30 de ani, tocmai pentru ca romanii sa poata face fata noilor restrictii.

SOLUTIA: MAI MULTE SLUJBE

Constienti ca preturile de pe piata imobiliara romaneasca sunt aliniate perfect la salariile europene, reprezentantii BNR vin si cu sugestii. Cei care tin musai sa ia un credit pentru o casa ar trebui sa munceasca in doua-trei locuri, la fel ca si strainii, declara recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Treaba institutiei, spunea Vasilescu, este de a-i feri pe romani sa se indatoreze intr-atat de mult, incat sa nu mai poata suporta ratele si, mai cu seama, sa protejeze bancile de o eventuala prabusire a pietei imobiliare.

VINDEM MAI SCUMP DECAT VECINII NOSTRI

Insa, chiar si cu doua-trei slujbe, romanii risca sa nu fie considerati, asemeni vecinilor europeni, clienti eligibili. Si asta, deoarece preturile de vanzare ale caselor sunt extrem de mari. Constructorii se apara si spun ca, de fapt, ei construiesc ieftin, dar dezvoltatorii urmaresc profituri uriase. La randul lor, developerii spun ca preturile ridicate ale terenurilor necesita investitii insemnate, care, desigur, trebuie recuperate, si nu oricum, ci cu un oarecare castig. Astfel, din calculele "Prezent" reiese ca pretul mediu al locuintelor romanesti este de 1.300 de euro/mp construit (cu TVA inclus). In Polonia, pretul mediu al apartamentelor noi este de 1.200 de euro/mp construit, iar in Ungaria, locuintele noi se vand cu 850-1.000 de euro/mp construit.
Bulgaria insa este campioana preturilor mici.

Ultimele date furnizate de Institutul National de Statistica din Bulgaria arata ca, la finalul primului trimestru din 2006, locuintele bulgaresti se vindeau cu 806 leva pe metrul patrat, adica aproximativ 412 euro/mp. Desigur, Sofia este mai scumpa decat restul oraselor, apartamentele noi de aici costand 1.313 leva/mp (in jur de 675 de euro/mp). La polul opus se situeaza statele vestice, Anglia si Franta avand cele mai scumpe proprietati: locuintele noi din capitalele acestora se vand cu peste 5.000 de euro/mp construit.

Bancherii, despre piata imobiliara romaneasca

Un raport recent al Erste Bank arata ca in Romania exista un deficit de aproape 1,6 milioane de apartamente si case, acest nivel fiind cel mai ridicat din intreaga Europa. Aici, la o mie de locuitori revin, in medie, 450 de unitati, in vreme ce Romania se lauda cu numai 347 de locuinte, in medie, la o mie de persoane, lucru care o asaza in urma Slovaciei, care dispune de 350 de unitati la mia de locuitori. Insa tot acelasi raport situeaza tara noastra pe locul doi in Europa in ceea ce priveste costurile aferente constructiei de locuinte. In 2006, o garsoniera poate fi cumparata cu 50.000 de euro, un apartament cu doua camere costa in jur de 80.000 de euro, in vreme ce apartamentele noi, cu trei camere, ajung sa depaseasca 150.000 de euro.

"La noi se poate vorbi despre una dintre cele mai mari valori pe metrul patrat de teren din Europa Centrala si de Est. Iar piata imobiliara va creste pe masura ce vom avea salarii mari, iar cererea trebuie sa-si gaseasca contrapartida intr-o oferta accesibila", a afirmat Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.