Peste 70% dintre romani se tem ca, dupa 1 ianuarie 2007, piata muncii din Romania va deveni o atractie pentru muncitorii staini, mai ales pentru cei din statele nemembre UE, arata un studiu despre piata fortei de munca, realizat de Ministerul Muncii.

Potrivit studiului "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri", mai mult de 70% dintre cei intervievati se tem ca piata interna a fortei de munca va deveni tinta strainilor intr-o masura mai mare ca pana acum, in special pentru cei din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Daniela Andreescu, a spus ca reactia romanilor este una normala, avand in vedere relatarile presei din ultima vreme privind cazurile de straini veniti la munca in Romania precum si facilitatile legislative pe care tara noastra le ofera acestora (angajatorul este obligat sa plateasca pentru un muncitor strain un salariu cel putin egal cu salariul mediu pe economie), informeaza NewsIn.

Conform studiului, in prezent, in Romania lucreaza peste 7.000 de muncitori straini, desi contingentul aprobat pentru 2006 a fost de 10.000 de persoane, ceea ce reprezinta 0,2% din forta de munca din Romania. Dintre acestia, un sfert provin din tari membre UE, restul fiind din Moldova, Turcia, China sau Rusia.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, cu ocazia lansarii studiului, ca desi lucratorii straini nu reprezinta inca o amenintare, companiile din Romania ar trebui sa incerce sa angajeze romani pentru ca dupa aderare piata fortei de munca se va schimba. Ministrul a mai spus ca, dupa valul de integrare in UE din 2004, in nici unul dintre statele nou intrate in Uniune nu s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de angajati straini.

Studiul "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri" a fost realizat, in perioada 5-31 august, pe un esantion de 1.403 persoane selectate aleatoriu, iar marja de eroare este de plus/minus 3%. Studiul a fost comandat de Ministerul Muncii si a fost realizat de Facultatea de stiintele Comunicarii de la Universitatea din Oradea.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.