Un eveniment cu totul deosebit va avea loc la Cinemateca Romana, la inceputul lunii decembrie. Un film considerat definitiv pierdut, un film distrus de tovarasii de la Bucuresti pentru a nu supara marele prieten de la Est, "Odessa in fiame" (cu titlul romanesc "Catuse rosii") va fi difuzat dupa mai bine de 60 de ani la Bucuresti.

Este o coproductie romano-italiana, realizata in 1942, care are in distributie pe Maria Cebotari, George Timica, Silvia Dumitrescu. Regia filmului este semnata de Carmine Gallone. Despre acest film ramasesera doar cateva cronici, unele consemnari, fotografii si afise. "Desi a luat medalia de aur la Bienala de la Venetia in 1942 (premiile erau oarecum discutabile intrucat aveau conotatii politice), parerile despre film au fost controversate in epoca.

Sigur, nu este o capodopera dar este unul dintre cele mai bune filme romanesti de fictiune realizate in acei ani. Este o melodrama care merita sa fie vazuta. Macar pentru baladele pe care marea artista Maria Cebotari le canta in romaneste", ne-a spus Marian Tutui de la Arhiva Nationala de Filme. Filmul a fost prezentat la Bucuresti in 15 noiembrie 1942 la cinema ARO, azi cinema Patria.

"Odessa in flacari" are ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD. Acesta e motivul pentru care filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.

Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani "Odessa in flacari" a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut si din scripte.

Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de "consilierii sovietici" din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura. S-a mai descoperit ca s-a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si "imperialiste", dusmanoase "oranduirii socialiste".

"Odessa in flacari" este o pagina de istorie care arata lumii, in 1942, ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista. Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Italienii au gasit filmul, l-au restaurat si au dat si Arhivei Nationale de Filme din Romania o copie. Daca se va reusi in cel mai scurt timp ca filmul sa fie subtitrat, pelicula va fi proiectata in 8 decembrie 2006, la sala Eforie a Cinematecii Romane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.