A devenit o certitudine faptul ca navigarea pe Internet creeaza dependenta. Problema utilizarii excesive a Internetului a intrat in vizorul oamenilor de specialitate inca din anul 1995, cind in publicatiile medicale de specialitate au aparut articole legate de acest fenomen.

Odata cu dezvoltarea continua a spatiului web, utilizatorii isi petrec aproximativ trei ore si jumatate pe zi in fata computerului navigind pe diferite site-uri sau butonind pe chaturi. Si pentru ca problema este destul de serioasa, Asociatia Americana de Psihiatrie a luat in calcul introducerea dependentei de Internet in urmatorul sau manual specializat in diagnostice.

Dependenta de net = probleme de cuplu

"Este evident ca exista persoane cu probleme sociale din cauza dependentei de navigare pe Internet" a declarat Ivan K Goldberg, psihiatru independent. Goldberg pune aceasta problema mai de graba pe seama unei dereglari psihice decit pe cea a unei dependente asemanatoare cu cea de droguri. Insa parerile specialistilor difera de la caz la caz. Jonathan Bishop, un cercetator britanic, specializat in comunitati on-line, este sceptic cu privire la teoria lui Goldberg.

"Internetul este un mediu de viata, nu poti deveni dependent de un mediu, problema utilizatorilor este strict una de prioritati", a adaugat Bishop. Studiul CNS Spectrums se bazeaza pe rezultatele internationale inregistrate in urma contactarii telefonice a 2.500 de persoane. Cercetarea arata ca 6% din cei chestionati au probleme de cuplu din cauza excesului de navigare pe Internet. Patru procente din cei prezenti in cadrul studiului se gindesc la Internet chiar si atunci cind nu-l folosesc, iar 8% vad in viata online o evadare din lumea reala plina de probleme, in timp ce 14% nu se pot desprinde de computer zile intregi.

Sevraj informational

"Dependenta de Internet este momentan minora", declara Elias Aboujaoude, psihiatru si director al Clinicii Impulse Control Disorders din Stanford. Dependenta utilizatorilor nu se limiteaza la site-uri pornografice sau de pariuri ci, din contra, cei mai multi intra in sevraj informational, isi verifica la fiecare doua minute e-mailul, viziteaza bloguri si site-uri matrimoniale. Intr-un alt studiu, efectuat anul trecut de un institut din Stanford, se arata ca persoanele dependente de Internet sint cu precadere tinerii.

Pentru fiecare ora pierduta pe Internet pierdem 12 minute de somn si 24 de minute alaturi de familie. Mai mult de jumatate din timpul petrecut pe internet este destinat comunicarii (forumuri si chaturi). Cealalta jumatate a timpului petrecut online este folosita pentru actualizarea site-urilor personale si navigarea pe diferite adrese de Internet.

Simptomele dependentei

Cei ce se lasa prada computerului personal si Internetului nu sesizeaza momentul in care devin dependenti. Printre simptomele ce caracterizeaza dependenta de Internet se numara starea permanenta de euforie in fata computerului, dorinta de a petrece cit mai mult timp online, neglijarea familiei si a prietenilor, o stare depresiva in lipsa computerului, minciuna in fata angajatorilor si a familiei cu privire la activitatile personale. Nu in ultimul rind, dependentul de Internet se mai poate "lauda" cu ochi rosii, migrene, dureri de spate, lipsa somnului si a igienei personale.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.