Cu un index al dezvoltarii de 0,805, Romania ocupa locul 60 in Human Development Report 2006, intocmit de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Primul loc in clasament este ocupat de Norvegia, urmata de Islanda si Australia. Bulgaria este pozitionata sase locuri mai sus decit noi, in timp ce Ungaria se afla la borna 35. In coada raportului se regasesc Eritreea, Rwanda si Nigeria, fiecare cu indexuri aflate sub 0,5.

Ni se trage de la sursa

Accesul permanent la o sursa de apa imbunatatita este principala problema cu care se confrunta tara noastra, potrivit datelor PNUD, numai 57% din populatia Romaniei beneficiind de aceasta facilitate. Spre deosebire de noi, bulgarii si ungurii ating, fiecare in parte, o cota mult mai buna: 99%. In acest top, mai sintem depasiti de tari africane precum Bhutan, Swaziland sau Burkina Faso.

Sperante mai putine

Nici la capitolul speranta de viata nu avem cifre care sa ne bucure, media de ani la care tinjesc romanii la nastere (71) plasindu-ne constant in urma altor tari europene: Ungaria (73,0), Polonia (74,6), Bulgaria (72,4). Cei mai optimisti la nastere sint cetatenii niponi, cu o medie de 82,2 ani, in timp ce la polul opus se regasesc cei din statul african Swaziland, cu 31 de ani.

Rata mortalitatii materne este si ea ridicata in comparatie cu statele din jur: 49 de cazuri la 100.000 de nasteri. In comparatie, Bulgaria a raportat numai 32 de cazuri la acelasi etalon, iar Ungaria 16, in timp ce in Islanda nu s-a inregistrat nici un astfel de deces in perioada monitorizata. In declin fata de intervalul 1970-1975, rata de fertilitate din Romania (1,3) ne da totusi motive de optimism, daca facem comparatii cu tari europene cu cifre identice precum Germania, Italia, Polonia, Ungaria sau Grecia. Cele mai prolifice mame sint, potrivit PNUD, cele din Niger, cu o medie individuala de 7,5 nasteri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.