"Toti diferiti, toti egali" - acesta a fost sloganul cel mai des auzit in timpul manifestatiei antidiscriminare, desfasurata, ieri, in Capitala.

Cei prezenti la mars au fost oameni normali care isi doresc sa nu mai existe rasism, antisemitism, sexism sau alte forme de discriminare.

In jur de 300 de tineri au marsaluit de la Bulevardul Lascar Catargiu pana la Splaiul Independentei, imbracati asa cum au crezut ei de cuviinta ca e normal, cu parul vopsit rosu si negru si cu fetele acoperite. Initiatorii proiectului, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Accept, Romani Criss si Organizatia Femeilor Refugiate sunt cei care au reusit sa organizeze pentru prima data in Romania o astfel de manifestatie. Data pe care acestia au ales-o (n.r. - 10 noiembrie) pentru desfasurarea evenimentelor, se leaga de Noaptea Cristalelor, 9 noiembrie 1938, cand nazistii au provocat primul pogrom impotriva afaceristilor evrei din Germania. Ciprian Necula, unul dintre reprezentantii Agentiei de monitorizare a presei (AMP), a declarat ca "desi e prima miscare de acest gen, e nevoie ca lumea sa stie ca suntem din ce in ce mai multi si ca reprezentam o parte activa a societatii".

Paziti de jandarmi si panditi de nazisti

Ce i-a strans pe toti acesti adolescenti este faptul ca ideile fasciste inca persista in societatea romaneasca, iar "normalitatea promovata de unii nu este si normalitatea noastra", a declarat Razvan Martin, unul dintre reprezentantii AMP. Totodata, organizatorii au fost de parere ca fascismul nu este doar o ideologie politica a extremei drepte, ci mai ales o mentalitate agresiva si intoleranta des intalnita si in societatea romaneasca.

Chiar daca aceasta actiune a promovat libertatea in exprimare, cei mai multi dintre manifestanti au avut fetele acoperite si au refuzat sa precizeze din ce organizatie fac parte, spunand ca aceasta este o "reuniune" informala si ca se tem de represalii din partea gruparilor naziste. Desi au fost paziti de aproximativ 50 de jandarmi, pe tot parcursul drumului, manifestantii au fost destul de crispati. Cu fetele acoperite, cu frica-n san si cu steaguri negru-rosu, despre care unul dintre cei prezenti la eveniment a spus ca acesta ar fi drapelul miscarii antinaziste europene, tinerii au scandat lozinci precum "nu vrem sa fim vanati de legionari", "rasa umana e o singura rasa", "alerta antifascista".

In timpul marsului organizatorii au impartit si pliante prin care isi justificau actiunea si totodata avertizau in legatura cu grupurile naziste care exista la noi in tara. Conform manifestelor, neonazismul si nationalismul, la fel ca si coordonatele lor estentiale ( n.r. - rasismul, discriminarea si xenofobia) pot fi considerate cele mai vizibile manifestari ale tendintelor fasciste.

Scopul acestei intalniri "a fost de fapt o nevoie, nevoia de a spune NU unor lucruri pe care le vedem in jur, care ne deranjeaza si care fac parte dintr-o normalitate cu care nu suntem de acord", a declarat Magda Matache, reprezentant Romani Criss. Totodata, evenimentele reprezinta si incercarea de a fi construita o cultura diferita, capabila sa lupte impotriva raspandirii ideilor discriminatoare si intolerante. In pliante se face referire si la asemanarile dintre comunism si fascism si se aminteste de faptul ca Ion Iliescu i-a acuzat pe studentii stransi in Piata Universitatii in 1989, cum ca acestia ar fi fascisti.

Societatea civila trebuie sa constientizeze

Organizatorii au fost de parere ca toate problemele mentionate mai sus trebuie sa fie cunoscute si constientizate de toti romanii. Totodata, in cadrul acestei actiuni s-a intentionat si realizarea unei apropieri intre grupurile informale de activisti si cele din zona societatii civile. Acesta este, in opinia organizatorilor, primul pas in conturarea unei retele mai complexe de actiune sociala. La inceputul evenimentului s-a prezentat, doar in calitate de invitat, si Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si, totodata, singurul reprezentant al guvernului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.