Hidrologii apreciaza ca in intervalul ianuarie-martie 2007 nu se vor produce viituri importante si inundatii de amploarea celor din 2005 pe riuri si 2006 pe Dunare, fiind asteptate doar cresteri ale nivelurilor unor riuri cauzate de aglomerarile de gheturi sau topirea rapida a zapezii.

Potrivit analizei statistice a caracteristicilor hidrologice ale regimului scurgerii riurilor din Romania, prezentate de specialistii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) la conferinta internationala de profil, care a avut loc intre 6 si 8 noiembrie, in intervalul ianuarie - martie 2007 sint asteptate debite si niveluri normale ale riurilor. Din cauza fenomenelor de inghet, pe riurile din zonele de munte si deal ar putea sa apara cresteri artificiale de niveluri (datorate aglomerarilor de gheturi in albie) si scaderi mai importante ale debitelor de apa pe sectoarele riurilor Viseu, Iza, pe unii afluenti ai Somesului, Bistrita, Oltul transilvan (Hoghiz) si Muresul superior (Suseni-Toplita).

Totodata, din cauza temperaturilor mai ridicate si in conditiile unui strat de zapada consistent, pe unele riuri din vestul, nordul si centrul tarii se pot produce, local, cresteri de debite si viituri rapide, ca efect al topirii zapezii si al precipitatiilor semnificative. Specialistii INHGA au precizat insa ca aceste predictii au un grad mare de incertitudine pentru o perioada de anticipare atit de indepartata. "Nu este momentul sa alarmam populatia din Romania ca in anul 2007 se vor produce inundatii catastrofale de genul celor cu care ne-am confruntat in ultima perioada", se precizeaza in comunicatul INHGA.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.