Comisiile de buget-finante ale Parlamentului au respins amendamentul la Legea bugetului pe 2007, care prevedea majorarea salariilor cadrelor didactice cu un procent mai mare decat cel acordat de guvern

In urma respingerii de catre cele doua camere ale parlamentului a amendamentului la Legea Bugetului pe 2007, care prevedea majorarea salariilor profesorilor, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a inceput, ieri, demersurile pentru a afla cum au votat parlamentarii din cadrul celor doua comisii de buget-finante. Reprezentantii FEN considera ca membrii federatiei trebuie sa cunoasca persoanele care au decis ca profesorii nu au nevoie de salariu mai mare, declarand ca prin decizia respingerii amendamentului, se simt umiliti atat de catre parlamentari, cat si de catre ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau.

"Votul dat in cadrul sedintei comune a celor doua comisii a demonstrat cata importanta acorda parlamentarii educatiei", se arata intr-un comunicat al federatiei. "Amendamentul aprobat de Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor privind cresterea salariala pentru 2007 cu 7%, de la 1 ianuarie si 15%, de la 1 octombrie, venea sa arate ca educatia e o prioritate nationala", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. "Insa, prin decizia de ieri, atat ministrul Hardau, cat si parlamentarii i-au umilit pe toti profesorii. Acestia au demonstrat ca politicienii nu au nevoie de invatamant calitativ, ci prefera indobitocirea populatiei pentru a o manipula mai usor", a mai adaugat Croitoru.

FEN a anuntat ieri ca intentioneaza sa inceapa o campanie prin care sa arate adevarata fata a persoanelor ce au respins amendamentul votat de comisia de invatamant deoarece "fiecare membru al federatiei trebuie sa cunoasca persoanele care au decis ca profesorul nu are nevoie de un salariu mai mare".

In Galati nu sunt bani pentru dascali

Tot ieri, primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat ca banii din fondul local prevazut pentru plata salariilor profesorilor din Galati nu sunt suficienti. Potrivit primarului, suma necesara pentru plata salariilor dascalilor pe lunile noiembrie si decembrie este de 150 de miliarde de lei, pe cand fondul local nu dispune decat de 50 de miliarde de lei.

Nicolae se declara optimist sustinand ca guvernul va aloca acesti bani, iar in caz contrar, edilul spune ca are alte solutii: "Daca nu vom primi banii, ii dam ocazia liderului de sindicat sa iasa in presa, dar fiti siguri ca guvernul va aloca fondurile necesare. In noiembrie, nu ar trebui sa fie probleme, pentru ca, in ultima instanta, vom achita lefurile".

Probleme si in Satu Mare

Potrivit unui comunicat remis de prefectura judetului Satu Mare, prefectul Radu Bud, s-a intalnit ieri cu presedintele Consiliului Judetean (CJ), Stefan Szabo, si cu primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, pentru a discuta plata salariilor profesorilor. Cu aceasta ocazie, Szabo a precizat ca, anul acesta, in repetate randuri, s-au facut interventii la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru alocarea sumelor pentru plata salariilor dascalilor pe intregul an, mai ales ca, initial, au fost asigurate fonduri ce acopereau doar 10 luni.

In urma acestor discutii, edilii locali au convenit ca pana in momentul confirmarii existentei pe agenda sedintei guvernului a proiectului privind aprobarea rectificarii bugetare pentru Satu Mare, cele doua institutii sa aloce din resurse proprii sumele necesare salariilor dascalilor pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.