Acestia au prelevat din magazinele naturiste mai multe alimente pe care le-au testat la laboratoare din strainatate, dovedindu-se ca aveau in componenta OMG cu o concentratie intre 61,2 si 97,3%, foarte daunatoare sanatatii umane. Marfa se vinde fara a fi stipulata pe eticheta concentratia de OMG, in pofida faptului ca legislatia prevede obligativitatea etichetarii alimentelor care contin OMG in proportie de peste 0,9%.

Potrivit Greenpeace, pe langa soia modificata genetic, pe piata romaneasca se gasesc si cartofi, orez, porumb si prune modificate genetic, insa acestea nu au fost inca certificate oficial. Ecologistii acuza autoritatile ca "inchid ochii" la o problema atat de grava.

Desi cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) si consumarea acestora a fost interzisa de catre Comisia Europeana, romanii consuma in continuare produse alimentare OMG, sustin reprezentantii organizatiei mondiale de protectia mediului, Greenpeace. Acestia spun ca romanii au devenit adevarati cobai pentru alimentele OMG, iar autoritatile ascund acest lucru in mod ilegal. Chiar daca legislatia romaneasca prevede etichetarea alimentelor care contin OMG in procent mai mare de 0,9%, rezultatele analizelor de laborator realizate de Greenpeace arata ca pe rafturile din magazinele romanesti exista alimente neetichetate, cu o concentratie de OMG intre 61,2 si 97,3%. "Rezultatele obtinute cu privire la alimentele modificate genetic de pe piata romaneasca sunt socante", a declarat Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.

Investigatiile Greenpeace s-au indreptat asupra produselor alimentare din soia, deoarece acesta este OMG-ul care a fost cultivat fara control in Romania timp de aproape un deceniu. Investigatiile au inceput la fabricile de procesare a boabelor de soia, unde managerii au recunoscut ca oferta este 100 % OMG, deoarece nici la aceasta ora nu exista linii separate pentru procesarea soiei OMG si a soiei non-OMG, se arata intr-un comunicat al organizatiei de mediu.