PROBLEME. Daca vi se intampla sa tremurati de frig in propria casa, cand toti vecinii de bloc se lafaie in caldura, sa stiti ca la mijloc nu e niciun sabotaj al vecinului care nu va place si nici administratorul nu v-a pus gand rau. Problema e una tehnica si se rezolva de catre furnizorul de energie termica.

Cauza caloriferelor reci poate fi o instalatie infundata cu aer, colmatari pe tevile interioare sau chiar o presiunea prea mare a agentului termic. In toate aceste cazuri trebuie apelat la dispeceratul furnizorului de caldura, in cazul Bucurestiului, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET). Directorul general al Regiei, Virgil Ramba, sfatuieste asociatiile de proprietari sa apeleze de urgenta la Biroul de relatii cu publicul al institutiei, la numarul de telefon 0800.87.23.38, 021.314.57.69, sau la sectia de termoficare de care apartine locuinta.

"Constatarea, aerisirea instalatiei si cazurile de urgenta, cand s-a spart ceva, intra in sarcina regiei. In rest, daca asociatia de proprietari nu are contract cu noi, prestarea altor servicii se face contra cost. Pretul variaza in functie de lucrare, de la 50 pana la 200 RON. Cei care prefera contractarea altor firme specializate, sunt liberi sa o faca, dar asta numai dupa ce un specialist RADET a facut constatarea", explica Ramba. Daca defectiunea este pe tevile comune, plateste asociatia. Daca e o problema interna, a locatarului, el este cel care suporta cheltuielile.

Specialistul RADET pune "diagnosticul"

"Cauza problemei depinde si de etajul la care este situat apartamentul. Daca este la etajele superioare, caloriferele reci se datoreaza unei instalatii neaerisite.

De asemenea, poate fi aer in instalatie din cauza unor lucrari facute la etajele inferioare. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea ca un vecin sa-si fi debransat caloriferul din proprie initiativa, taind si tevile care treceau prin apartamentul sau. Trebuie investigat", adauga secretarul general al RADET, Mihail Popescu. O alta cauza a problemei o reprezinta colmatarile pe tevile interioare sau depunerile masive de oxid, din cauza vechimii instalatiilor. Apoi, daca presiunea prea mica nu e buna, presiunea prea mare este la fel de ineficienta, deoarece caldura ocoleste caloriferul si urca direct la apartartamentul de mai sus.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.