Marea Britanie va acorda numai 10.000 de permise de munca imigrantilor din Romania si Bulgaria, in loc de 20.000 cate anuntase anterior. Publicatia "Sunday Times" face dezvaluiri incendiare in editia de ieri despre un scandal izbucnit la Londra in legatura cu numarul imigrantilor romani si bulgari care vor fi primiti in Regat, dupa 1 ianuarie 2007. Potrivit publicatiei, ministrul britanic de Interne, John Reid, a fost fortat sa reduca la jumatate numarul permiselor de munca pentru imigrantii din Romania si Bulgaria.

Ziarul "Sunday Times" scrie ca a obtinut un document secret al Ministerului britanic de Interne prin care companiile din industria alimentara si fermierii sunt obligati sa angajeze lucratori din Romania si Bulgaria, in conditiile in care, in prezent, acest sector este ocupat in mare parte de imigranti din Ucraina si Rusia. Motivatia lui John Reid a fost, scrie "Sunday Times", ca dupa extinderea de la 1 ianuarie 2007, Marea Britanie sa foloseasca, potri-vit legislatiei europene, forta de munca din spatiul comunitar, nu din afara Uniunii.

Duminicalul londonez scrie insa ca patronatul din cele doua ramuri ameninta sa atace in justitie o decizie care ar interzice accesul muncitorilor sezonieri din Rusia si Ucraina. In urma acestor presiuni, John Reid ar fi redus permiselor de munca acordate romanilor si bulgarilor in domeniile agricultura si industria alimentara la 10.000, in loc de 20.000. In aceste conditii, Misterul britanic de Interne va reduce treptat numarul rusilor si ucrainienilor care se angajeaza sezonier, dar recunoaste ca numarul celor din Romania si Bulgaria care ii vor inlocui legal va fi mai mic decat se anuntase initial.

Bush continua sa se prabuseasca

Numeroase paralele s-au facut intre legislativele din 1994 si cele din 2006. Astfel, presedintele american a scazut in sondaje, majoritatea sa este compromisa in afaceri si opinia publica pare sa fie pregatita pentru o schimbare "Vanatorii din epoca sunt prada de astazi", subliniaza un comentator al canalului conservator Fox News.

Pentru a detrona istoria republicanilor din 1994, opozitia trebuie sa preia cel putin 15 locuri in Camera Reprezentantilor si 6 in Senat, ceea ce pare din ce in ce mai putin posibil. La doua saptamani de la scrutin, cota de popularitate a Partidului Democrat depaseste cu 5 puncte pe cea a Partidului Republican, cu 37% de opinii pozitive contra 32% pentru adversarii lor, anunta sondajul din Wall Street Journal. Democratii, a caror baza pare foarte mobilizata, devin o alternativa mai credibila decat scandalurile de coruptie legate de Jack Abramoff si scandalul sexual cu Floride Mark. Toate categoriile de simpatizanti republicani cu moralul la pamant.

Moderatii, atasati de liberalismul economic, nu au digerat intotdeauna gestionarea economiei de Bush Jr. Conservatorii, partizanii unei anumite izolari in politica externa, nu inteleg intotdeauna ce fac trupele in Irak. Cat despre crestinii evanghelisti, ei nu au vazut schimbarile atat de asteptate si deplang afacerile republicanilor: sustinerea lui Bush de catre evanghelisti a scazut de la 78% la 57% din 2004, cand constituiau o treime din electroatul sau. In ciuda scorurilor scazute, partidul lui George W. Busch nu se lasa invins.

Republicanii conteaza pe superioritatea lor financiara si pe masina electorala bine rodata in zilele scrutinului pentru a-si remonta baza pe ultima suta de metri. George W. Busch, fara indoiala ultima persoana la Washington care este convinsa de o victorie a partidului sau in doua saptamani, pune acum accentul pe sanatatea economiei americane, foarte indepartata de dezbaterea asupra Irakului. "Daca candidatii nostri explica faptul ca avem un plan pentru a proteja aceasta tara impotriva teroristilor si daca vorbesc de economie, totul va decurge bine", a declarat el duminica pe canalul de televiziune ABC.
Traducere din "La Croix" - Aura-Clara Marinescu


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.