Scriitorul turc a obtinut saptamana aceasta premiul Nobel pentru literatura

Editura Curtea Veche, care a lansat recent traducerea in romana a cartii "Ma numesc Rosu", va publica alte cinci scrieri ale lui Orhan Pamuk, care a fost desemnat saptamana aceasta castigator al premiului Nobel de un juriu care a apreciat ca, "pe cand cauta sufletul melancolic al orasului sau natal", scriitorul "a gasit imagini spirituale pentru lupta si intrepatrunderea dintre culturi".

Curtea Veche va edita "Yeni hayat" (The New Life), "Beyaz kale" (The White Castle), "Kara kitap" (The Black Book), "Kar" (Snow) si "Istanbul. Hatiralar ve Sehir" (Istanbul: Memories and the City), informeaza editura.

Orhan Pamuk este unul dintre cei mai controversati autori contemporani. Scrierile lui, traduse in aproape 40 de limbi, au fost rasplatite cu o multime de premii, printre care International IMPAC Dublin Literary Award (Irlanda, 1993), Prix du Meilleur Livre Etranger (Franta, 2002) si Premiul Pacii la Targul de Carte de la Frankfurt 2005.

Opera sa a fost receptata insa cu mai putin entuziasm, uneori chiar cu ostilitate, in Turcia, unde unii oponenti ai scriitorului au cerut scoaterea ei din circuitul cultural, pentru "atingere adusa imaginii nationale". Anul trecut, Pamuk a criticat dur cateva pacate neispasite ale tarii lui: genocidul armenilor din 1915 si o suprimare similara a minoritatii kurde.
Din cauza reactiilor grupurilor nationaliste, scriitorul de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioada, iar cand s-a intors, statul s-a pregatit sa-l judece pentru "insultarea" Turciei si a identitatii nationale.

Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat, in mod oficial, din cauza unei probleme de procedura.

Revista americana Time - care l-a inclus anul acesta pe scriitor pe lista celor mai influenti 100 de oameni din lume (la categoria "eroi & pionieri") - nu exclude insa posibilitatea ca Turcia sa fi renuntat la ideea procesului din pricina negocierilor tarii de a intra in Uniunea Europeana. Cititorii romani gasesc acum in librarii romanul polifonic "Ma numesc Rosu" - o fantezie, un basm demn de "O mie si una de nopti", dar si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident. Potrivit editorilor de la Curtea Veche, "Ma numesc Rosu" este o calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.