La Bucuresti se aniverseaza de ieri 1900 de ani de la cucerirea Daciei de catre romani. Idee frumoasa, completata de o suita de manifestari atragatoare, inclusiv prin aducerea unei replici a celebrei Columne a lui Traian.. Ca o ironie a soartei, sau ca o gluma proasta a organizatorilor, intamplarea a facut ca figurantii care au reprezentat "legiunile romane", respectiv ostasii vechii Dacii fusesera adusi de la ... Budapesta. Si uite-asa, au ajuns daco-romani sa vorbeasca... ungureste!.

Pe treptele Muzeului National de Istorie, cateva sute de bucuresteni au asteptat, ieri, cu emotie si aplauze "legiunea" de soldati romani care au marsaluit prin centrul Capitalei, pentru a marca 1900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romana. Emotie, bucurie mare, aplauze, fotografii, autografe, dar si... translatori. Spre surprinderea celor cateva sute de spectatori prezenti, cei zece "soldati romani" vorbeau... ungureste! Putin incurcati, cei prezenti la fata locului cer-cetau cu admiratie costumatia soldatilor, dar nu puteau face legatura intre Dacia Avgvsti si comandantul de osti romane care dadea ordine in maghiara. Soldatii romani faceau parte, de fapt, din Legiunea a XV-a Apollinarias din Savaria (astazi Szombathely in Ungaria).

Pentru a inlatura orice fel de suspiciune si apropo, organizatorii acestei parade ar fi putut alege, totusi, niste figuranti romani imbracati de la studiourile Buftea, care ar fi putut si ei sa tina un scut si sa invarta o sabie deasupra capului... Cu aceasta ocazie, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti a deschis vernisajul expozitiei "Dacia Avgvsti Provincia - Crearea provinciei". Expozitia deschisa si astazi la Muzeul National de Istorie cuprinde piese de o mare valoare, cum ar fi portretele colosale ale imparatilor romani Domitian, Traian, Hadrian si Gallienus (Musei Capitolini) sau fragmente din reliefuri si statui descoperite in cursul cercetarilor arheologice recente din Basilica Ulpia din Forul lui Traian de la Roma (Sistema Museale dei Fori Imperiali.

Ufficio dei Fori Imperiali), printre care se remarca o statuie de dac recent descoperita in Forul lui Traian - piesa prezentata pentru prima data publicului intr-o expozitie precum si artefacte deosebite, reprezentative pentru cultura si civilizatia dacilor si macheta Forului lui Traian realizata in perioada interbelica de arhitectul italian Italo Gismondi si donata statului roman de catre statul italian, bunuri culturale aflate in colectiile Muzeul National de Istorie a Romaniei. Realizarea expozitiei este un prilej deosebit de buna colaborare intre capitala latinitatii si capitala romanitatii orientale.

Pe langa primarul general al Capitalei, la eveniment au mai participat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Daniele Mancini, ambasadorul Republicii Italiene la Bucuresti si Mirko Coratti, presedintele Consiliului Comunal al Romei. Expozitia a fost organizata in colaborare cu muzee prestigioase din Roma - Musei Capitolini si Sistema Museale dei Fori Imperiali. Ufficio dei Fori Imperiali, ambele facand parte din "Sovraintendenza ai beni culturali" si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.