Romii din satele doljene au o destinatie exacta - via Triboniano, Milano. In metropola, ei muncesc, cersesc, fura si isi trimit copiii la prostitutie. Cand politia italiana a incercat sa ii expulzeze, romii s-au refugiat in bisericile Vaticanului.

Pe un camp intins, sute de rulote zac inghesuite, iar aproape 800 de suflete traiesc printre turme de sobolani si gramezi de gunoaie. "Am venit aici in ’99, cand erau doar 200-300 de rulote. Eu i-am adus pe toti, ca asa suntem noi romii, ne ajutam unul pe altul. Daca mie imi merge bine, de ce sa nu il chem si pe vecinul meu?", spune Constantin Marin, alias Vintila, cheia si lacata satrei de la Milano. Romii au venit din orasul Segarcea, din comuna Lipovu, din alte localitati doljene si au descalecat pe campul din spatele Marelui Cimitir (Cimitero Maggiore).

MINORII. Doi pustani cu biciclete se iau la intrecere prin fata cimitirului, trec in goana prin parc si se opresc sa isi traga sufletul pe banca. Indaratul unui copac ,alt copil le spune ceva, iar cei doi urca din nou pe biciclete si se intorc spre tabara de romi. In acest parc, rond pentru capatul liniei de autobuz, este piata de prostitutie infantila. Noaptea, dupa trunchiurile de copaci, stau ascunsi minorii adusi la produs de catre adulti sau colegi mai mari. Don Gino Rigoldi, capelanul Penitenciarului pentru Minori - Milano si fondator al Asociatiei Comunita Nuova, pune privirea in pamant, cu regret vorbeste: "E teribil ce se intampla. Incerc sa impiedic traficul de minori. Doua treimi din copiii inchisi la Penitenciarul Cesare Beccaria, Milano, provin din Romania. Am discutat deja cu primarul orasului si o sa cer audienta la guvern sa intervina."

Deocamdata, Asociatia Comunita Nuova actioneaza in sprijinul copiilor prin proiecte educative, cel mai important fiind brigada mobila. "Avem o echipa de consilieri care merg noaptea in zona, cu paturi, ceaiuri calde", continua Don Gino. Educatorii lucreaza de anul trecut, au capatat increderea micutilor si nu accepta jurnalisti sa ii insoteasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.