Persoanele care vor dori sa se debranseze de la sistemul centralizat de energie termica vor putea sa o faca inclusiv dupa luna martie a anului viitor, fara sa fie conditionata de debransarea tuturor apartamentelor unui bloc, sustine Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat. "Legea 325 din 14/07/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica nu prevede obligativitatea debransarii integrale a imobilului. Declaratiile reprezentantului RADET Bucuresti dovedesc o interpretare curioasa a legislatiei", se arata intr-un comunicat al Habitat, preluat de Mediafax. Afirmatiile Habitat vin in contradictie cu declaratiile facute de Adrian Bucur, director al Radet, care declarase, saptamana trecuta, ca debransarea unui consumator de energie termica de la sistemul centralizat de incalzire nu va mai fi permisa, incepand cu luna martie a anului viitor, decat in situatia in care vor fi debransati toti proprietarii inscrisi in asociatia respectiva.

"Noua Lege a energiei termice, aprobata in urma cu doua luni, prevede ca fiecare asociatie de proprietari trebuie sa decida, incepand din martie, ce sistem de incalzire doreste. Instalatiile in bloc sunt gandite sa functioneze unitar, iar incepand din luna martie 2007 nu se vor mai accepta debransari individuale, decat daca tot blocul vrea centrale termice", a spus Bucur.

Habitat aduce ca argument legea

Explicatiile date de Habitat arata ca legea permite debransarea totala a instalatiilor de incalzire si/sau apa calda ale unui utilizator din condominiu daca acesta are acordul asociatiei de proprietari si a notificat intentiile sale furnizorului si administratiei locale cu 30 de zile inainte de debransare.
Totodata, deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu poate avea loc cu acordul vecinilor de apartament, pe orizontala si pe verticala, al asociatiei de proprietari si cu conditia anuntarii furnizorului.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari se declara de acord cu principiul "un condominiu - un sistem de incalzire", introdus de lege, mai spune Habitat.
Legea nu se va aplica retroactiv, iar daca 80% din proprietarii dintr-un bloc au centrale termice restul de 20% nu vor fi obligati sa-si monteze astfel de instalatii, explica Bucur. "Daca insa, din cei 20%, unul singur vrea sa se debranseze, atunci trebuie sa se debranseze tot blocul sau se va mentine situatia actuala", a mai spus directorul Radet. Termenul de aplicare a legii a fost stabilit pentru martie 2007, pentru a nu fi afectat sistemul de incalzire pe perioada de iarna.

MAI considera declaratiile RADET "interpretari eronate"

Ministerul Administratiei si Internelor precizeaza ca noua legislatie a energiei termice nu contine prevederi restrictive in privinta debransarii de la sistemul centralizat, declaratiile oficialilor RADET fiind doar "intepretari eronate" ale actului normativ.
Mircea Nicu Toader, secretar de stat MAI a explicat ca prevederile Legii 325/2006 "pot fi interpretate ca restrictive", insa acestea fac referire la noile constructii. Principiul "un condominiu - un sistem de incalzire", se aplica doar in cazul constructiilor noi, a adaugat Toader.

"O spun negru pe alb: nu exista prevederi restrictive privind debransarile, (...) de acum incolo, tot ce se construieste trebuie sa aiba un sistem unic de incalzire. Ori se proiecteaza cladirea cu o retea de incalzire care se conecteaza la sistemul centralizat, ori se construieste sistem propriu de incalzire si, automat, blocul iese din serviciul public. Orice modificare ulterioara, insa repet, numai pentru blocurile noi, trebuie sa se faca cu acordul tuturor locatarilor", a explicat Mircea Nicu Toader.
Potrivit legii, debransarea totala a instalatiilor de incalzire si/sau pentru apa calda ale unui utilizator de tip condominiu este permisa cu acordul asociatiei de proprietari si anuntarea furnizorului si administratiei locale cu 30 de zile inainte de debransare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.