Multi nutritionisti au incercat sa dea o explicatie acestui fenomen, pe care l-au numit "paradoxul francez". Sa fie vinul rosu de vina? Dieta mediteraneeana in ansamblu ? Poate ca cel mai plauzibil raspuns este: moderatia. Frantuzoaicele mananca din toate, dar cu masura. Se bucura de fiecare masa, fara a se ghiftui. Nu mananca pe fuga, in picioare sau in fata televizorului. Beau multa apa, consuma des fructe si legume si rar dulciuri.

Ironia este ca francezii, care se lauda cu cele mai rafinate produse de cofetarie, rareori includ desertul in meniul de zi cu zi. Mesele se termina, de obicei, cu fructe, iaurt si branza. Dar, duminicile, in cadrul unor evenimente deosebite si in timpul sarbatorilor, dulciurile isi recastiga locul binemeritat. Micile placeri ale vietii - fie sub forma unor trufe, fie a unor bomboane de ciocolata - nu sunt un pacat decat pentru cei care nu stiu sa le aprecieze. In plus, micile placeri nu ingrasa - ele hranesc spiritul si fac parte din arta de a trai. Eterna "joie de vivre"!