Edvin Marton si a sa celebra vioara Stradivarius au vrajit joi seara publicul romanesc, care a umplut pana la refuz Sala Palatului. Show-ul violonistului maghiar a reunit jocuri de lumini si lasere, fete imbracate in rochii rosii, dansuri din buric (si chiar o cadana!), dar si Anotimpurile lui Vivaldi (remixate) sau selectiuni din concertele pentru vioara ale lui Paganini

Spectacolul a fost deschis cu un impresionant show de lasere pe ritmuri de sintetizator. La putin timp dupa aceea, si-a facut aparitia pe scena si Edvin Marton "atacand" in forta cu arcusul vioara Stradivarius de milioane de dolari. Violonistul a fost urmat pe scena de cele cinci fete imbracate in rochii rosii din "Orchestra Monte Carlo" - un cvintet format din doua viori, doua orgi si un violoncel. Marton a salutat spectatorii, care au umplut practic sala, anuntandu-i ca urmeaza sa prezinte piese de pe ultimul sau CD, intitulat "Stradivarius".

Recitalul violonistului a inclus apoi un fragment din Anotimpurile de Vivaldi intr-o formula "remixata", insa foarte gustata de public. Pe tot parcursul concertului, Marton a abordat teme muzicale in care vioara a fost sustinuta de "orchestra", dar si de diverse efecte speciale care au facut mai mult zgomot decat muzica. Pe langa compozitiile proprii, violonistul a prezentat si partituri celebre, redate insa cu ajustari electronice.

La un moment dat, artistul s-a retras in culise, aparand apoi cu un spectaculos tricou negru pe care scria cu strasuri "Paganini". Recitalul a continuat cu o prelucrare dupa piesa "Bitter Sweet Simphony", a formatiei The Verve, pe care publicul a apreciat-o in mod deosebit, rasplatindu-l pe Marton cu aplauze la scena deschisa. Un moment-cheie al spectacolului a fost atunci cand Marton si-a prezentat muzica interpretata la editia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarna, unde l-a acompaniat pe gheata pe patinatorul Evgheni Plusenko. Imagini cu cei doi au fost proiectate pe doua ecrane amplasate de-o parte si de alta a scenei.

Pe parcursul serii, Marton s-a folosit nu doar de lasere, ci si de diverse sunete ce s-au impletit cu acordurile viorii sale Stradivarius. Mai mult, Marton si-a condimentat show-ul si cu o... cadana, indemnand spectatorii sa danseze din buric. Din pacate, la final, sonorizarea a cazut din cauza unei probleme tehnice, in toata sala s-a facut liniste, insa Marton a continuat piesa fara sustinerea CD-ului. Daca celebrul violonist Nigel Kennedy a impresionat acum un an publicul de la Bucuresti (in concertul sau sustinut in cadrul Festivalului "George Enescu") prin virtuozitate, Edvin Marton a incercat sa cucereasca mai mult prin spectacol. Concertul violonistului maghiar de la Sala Palatului a mai inclus pe final si o preluare dupa Michael Jackson, "asortata" si cu o coregrafie specifica. Dupa mai multe bisuri si reveniri pe scena, Marton a incheiat spectacolul cu piesa de pe coloana sonora a filmului "Nasul", primita cu rafale de aplauze.

Publicul romanesc va avea ocazia sa il reintalneasca in februarie, cand violonistul va veni din nou in Romania pentru a prezenta un alt spectacol, de aceasta data pe gheata, alaturi de patinatori medaliati in 2006 la Torino.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.