Filmul "Marilena de la P7" reuseste sa stranga in palmares premii importante la festivalurile internationale dupa tragica moarte a realizatorului sau - tanarul regizor Cristian Nemescu. Pelicula de 45 de minute a fost distinsa cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj, in valoare de 5.000 de euro, la cea de-a 11-a editie a Festivalului de Film de la Milano. Anul acesta, organizatorii festivalului au facut o proiectie in memoria regizorului de 27 ani, mort intr-un accident de masina la sfarsitul lunii august.

"Marilena de la P7" a fost inclus in concursul de lungmetraje de la Milano, alaturi de alte cinci productii din Statele Unite, Belgia/Olanda, China si Germania. Festivalul de la Milano, care s-a desfasurat in perioada 15-24 septembrie, a inclus si un concurs de scurtmetraje, la care au participat 51 de filme, printre care si "Canton" de Constantin Popescu. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit unui film portughez: "Rapace" de Joao Nicolau.

Cristian Nemescu a mai fost prezent la Milano in concursul de scurtmetraje la editiile din 2001 si 2003. "Marilena de la P7" a fost selectionat in aceasta primavara la Cannes, in sectiunea Semaine de la Critique. Ulterior, filmul a ajuns la alte festivaluri internationale, aproape jumatate din bugetul filmului (35.000 de dolari) fiind acoperit din premiile in bani castigate de regizor cu precedentele scurtmetraje. Anul acesta, organizatorii festivalului de la Milano au facut o proiectie in memoria regizorului de 27 ani, mort intr-un tragic accident de masina la sfarsitul lunii august.

Astfel, la Arena Civica din Milano au fost prezentate scurtmetrajele "Mihai si Cristina" si "Poveste la scara C". "Cand l-am intalnit pentru prima data pe Cristian Nemescu, in 2003, dupa ce ii vazuseram primul scurtmetraj, "Mihai si Cristina", de multe ori ne-am intrebat cum de atatea impulsuri vizuale, fizice si muzicale isi gaseau loc in acel "baietel" destul de introvertit", noteaza organizatorii pe site-ul festivalului, ca argument al deciziei de a-l omagia pe regizor. "Am avut impresia ca lumea interioara a lui Cristian Nemescu explodeaza in cinema (...) N-am putut sa nu ne emotionam cand i-am vazut ultimul film, "Marilena de la P7". Festivalul de la Milano a mai cuprins un maraton de animatie, filme independente ale unor tineri regizori americani si un program de documentare despre crime, nedreptati si abuzuri infaptuite sub masca "razboaielor juste", a "misiunilor de pace" sau a "luptei contra terorismului".

Fundatie pentru tinerii cineasti

Familiile regizorului Cristian Nemescu si sunetistului Andrei Toncu impreuna cu producatorul Ada Solomon au decis sa infiinteze o fundatie, numita "NexT", dedicata sprijinirii productiei de scurt si mediumetraje ale tinerilor cineasti. NexT isi va desfasura activitatea in jurul a doua mari proiecte, un concurs pentru finantarea de productii si un festival de film. La sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, fundatia va organiza un festival de film. Fondurile necesare organizarii acestor proiecte provin din banii castigati de Nemescu si Toncu (ca tineri realizatori de filme), intentionandu-se totodata atragerea unor fonduri din partea Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Culturii si Cultelor, dar si din contributii private.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.