Corneliu Porumboiu vorbeste pentru „Cotidianul“ despre conditia lui de cineast si vasluian, plus despre calitatea esentiala a publicului care se califica la filmul sau

Autorul in tripla ipostaza al filmului premiat la Cannes, "A fost sau n-a fost?", asteapta sa vada reactia publicului la premiera de azi. Intre timp, i-a mai parvenit o veste buna. Lungmetrajul sau de debut va concura cu peliculele unor veterani ca Stephen Frears, Almodovar si Ken Loach in prestigioasa competitie Hollywood World Award, la care se selecteaza doar zece pelicule anual. Intre timp insa, Porumboiu e putin obosit.

Cite interviuri ai dat pina acum?

Nu mai stiu, in orice caz au fost foarte multe, mai ales ca nu prea imi place sa dau interviuri.

Ce intrebari se repeta? Care sint cele pe care ai vrea sa le auzi, dar n-ai facut-o pina acum?

"A fost sau n-a fost revolutie in Vaslui?" Asta e intrebarea care revine obsesiv, cred ca o sa intreaca in curind intrebarea copilariei mele: cu ce echipa tine taica-tau? Nu am intrebari preferate sau pe care as vrea sa le aud, poate doar unele legate de estetica filmului.

Cum a receptat publicul de pe la festivaluri filmul? A fost vreo diferenta dintre reactia romanilor si cea a strainilor?

Spre surprinderea mea, publicul a reactionat cam la fel peste tot: au inteles umorul, care e in principal unul de dialog, mai putin de situatie, au empatizat cu personajele si n-a fost nevoie de explicatii suplimentare dupa vizionare, au intrat in poveste si se pare ca au inte-les-o dincolo de determinarile ei nationale.

Care este publicul-tinta al debutului tau in lungmetraj?

Serios vorbind, nu ma gindesc niciodata la un public-tinta. Cred ca daca filmul are o poveste buna si e regizat bine, o sa placa. Imi place sa cred ca fac filme pentru oameni inteligenti, cam ca-n reclama aceea de la "Academia Catavencu", cititorii nostri is mai destepti decit ai lor...


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.