Chiar daca au crescut, in unele cazuri si cu 350%, serviciile de demolare nu sint prea agreate de romani. Motivul principal il reprezinta banii. Demolarea unei case costa peste 20.000 RON.

Demolarea unei case nu se face oricum, ci in urma unei autorizatii de la primarie si a unui proiect de demolare intocmit de catre firma care executa lucrarea. Pretul demolarii unei constructii este influentat de materialul care a fost folosit la constructie. In general, constructiile ridicate cu mai multi ani inainte vor costa mai putin ca acelea ridicate de cind la moda este betonul.

Cei care au de demolat o cladire care a fost construita din paianta sau alte materiale care se foloseau pe vremuri vor plati aproximativ 30 de euro pentru metrul patrat de constructie. "Daca locuinta, sau ce-o fi fost ea acolo, are o suprafata de 100 de metri patrati, demolarea va costa 3.000 de euro. Conditia este ca materialul de constructie folosit la ridicarea cladirii sa fi fost paianta", ne-a spus Alexandru Tiron, directorul tehnic al firmei Sara Construct. Proprietarul unui imobil pentru a carui constructie a fost folosita caramida atit pentru pereti, cit si pentru fundatie va plati pentru demolare firmei de constructii intre 35 si 37 de euro metrul patrat.

Timp mai mare, bani mai multi

"Demolarea unui imobil construit astfel se face mai greu, iar timpul de demolare este mai mare", a mai spus Alexandru Tiron. Cei mai nefericiti vor fi aceia care au de demolat o constructie care este ridicata cu caramida si beton, intrucit acestia vor plati intre 50 si 60 de euro pentru metrul patrat. "La acest tip de constructie se folosesc scule speciale, iar muncitorii trebuie sa depuna adevarate eforturi", a precizat directorul Sara Construct.

Pretul platit pentru demolare include si cararea molozului, a lemnelor, a caramizilor etc. la groapa de gunoi de catre firma demolatoare, fara taxa de groapa. De cele mai multe ori proprietarii refuza acest lucru si prefera ca materialele rezultate din demolare sa le depoziteze prin curte in ideea refolosirii lor. "Celor care le pastreaza la un moment dat le pare rau pentru ca ajung, inevitabil, sa le care singuri la groapa si platesc mai mult pentru asta", sustine Alexandru Tiron.

Pentru a scapa de molozul creat de demolare, proprietarul trebuie sa plateasca taxa de groapa firmei pe care a angajat-o. "Noi ducem materialele la groapa de gunoi. Acolo trebuie sa platim o taxa ca sa putem arunca resturile. Taxa pe care o percepem proprietarului este in jur de 3 euro pe tona", a mai spus Alexandru Tiron.

Cresteri mari, clienti putini

Potrivit directorului Sara Construct, vinzarile la serviciul de demolare au crescut, comparativ cu anul 2005, cu aproape 350%. Cererea a crescut, dar clientii tot nu depasesc degetele de la o mina. Cifra vinzarilor a fost crescuta in special de lipsa terenurilor, mai ales in Capitala. "Pentru ca nu se mai gasesc terenuri libere, ne referim aici la Bucuresti, lumea cumpara imobile vechi pentru terenul aferent. Nu le ramine decit sa scape de vechiul imobil pentru a demara lucrarile la casa mult visata", a precizat Alexandru Tiron. Pentru a demola o constructie este nevoie de autorizatie de la primarie. Dosarul care se va depune la primarie va contine proiectul facut de catre o firma de proiectare.

"Releveul, adica planul casei care este compus din doua sectiuni si poze, se face de catre o firma de proiectare si costa aproximativ 3 euro metrul patrat. Acesta se depune la primarie, care trebuie sa il aprobe in termen de 30 de zile", a mai spus Alexandru Tiron. Proiectul de demolare se face de catre constructor. "Proiectul de demolare va contine fiecare etapa pe care o urmeaza demolarea si va trebui aprobat intern", a adaugat reprezentantul Sara Construct.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.