Marea reforma a lui Eugen Nicolaescu a fost criticata extrem de dur de catre reprezentanti ai asociatiilor profesionale medicale din Uniunea Europeana, precum si de catre reprezentanti ai Comisiei Europene.

Centralizare, minciuna, birocratie, ultimul loc in Europa la banii alocati Sanatatii, salarizari umilitoare pentru medici, cresterea incidentei bolilor cronice, a celor cardiovasculare, a cancerului au fost doar cateva dintre elementele din radiografia reformei nicolaesciene.

Conferinta internationala "Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est", organizata ieri de Forum Invest, a constituit un moment important in avantul reformator al ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu. Si asta pentru ca personalitatile prezente la acest eveniment nu au facut decat sa critice dur reforma lui Nicolaescu. Printre acestea s-a numarat si Otmar Kloiber, secretar general al Asociatiei Medicale Mondiale, care a punctat lipsurile si greselile reformei din Sanatate.

"Ideea ca un sistem centralizat in Sanatate poate aduce bunastare este o iluzie. Principiile de autoguvernare ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu au fost respectate. Este pacat sa va mintiti concetatenii ca le veti asigura un standard la nivel european, cand alocati pentru Sanatate, anual, doar 150 de euro pe cap de locuitor, in conditiile in care in tarile din Uniunea Euroepana se aloca intre 500 si 700 de euro", a declarat Kloiber.