O data cu modificarile in calcularea pretului la gigacalorie trebuie sa ne recalculam profitabilitatea fiecarui sistem de incalzire in parte.

Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 RON pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta. Preturile la caldura centralizata se schimba, la fel si cele ale gazelor. Revine, astfel, din nou in atentie intrebarea: este mai rentabila o centrala termica (de apartament, de scara sau de bloc), sau raminem racordati la stat? Pentru ca raspunsul depinde de nevoile si de bugetul fiecarei familii, precum si de preturile negociate de fiecare autoritate locala cu administratia centrala, "Cotidianul" va ofera o analiza a preturilor pentru incalzire in aceasta iarna in orasele mari ale tarii, atit la incalzire centralizata, cit si pentru cei care detin sau doresc centrale termice.

Preturile locale de referinta pentru gigacalorie sint stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), in colaborare cu administratiile locale.

"Preturile de referinta ale energiei termice au fost trimise la toate Consiliile Locale. Tarifele au fost stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei", explica Mircea Nicu Toader, secretar de stat pentru primarii in cadrul MAI.

Pina in prezent...

Pina acum exista pretul national de referinta, adica cel platit de fiecare cetatean, de 107,5 RON, iar statul suporta diferenta de la acesta la acoperirea costului de producere a gigacaloriei, acesta ajungind, in unele cazuri, pina la 450 RON. Acum povara se muta de pe umerii bugetului central pe cei ai bugetelor locale, insa nu imediat: bugetul central va suporta, in urmatorii patru ani, pina la 45% din pretul combustibililor folositi de termocentrale (costul acestora reprezentind circa 75-80% din costurile de producere a gigacaloriei, conform MAI), scopul oficial fiind cel de a permite termocentralelor sa investeasca in modernizare.

In acelasi timp, fiecare autoritate locala va subventiona caldura cetatenilor propriei localitati dupa posibilitati, insa vor fi obligate ca subventia sa nu fie mai mica de 10% din pretul gigacaloriei. Totodata, centralele care produc in cogenerare (caldura si energie electrica) vor putea vinde curent electric in Sistemul Energetic National (SEN), la preturi mai mari decit cele normale, sustine Toader. Acest lucru inseamna insa ca cetateanul va simti o crestere in factura la curent, dar Codrut Seres, ministrul Economiei, spune ca astfel de centrale nu asigura decit 15-20% din toata energia livrata in SEN.

In acest fel, spune Ministerul Administratiei si Internelor, pretul gigacaloriei este, in fiecare oras, mai mic cu cel putin 55% dintr-un foc. Acesta admite faptul ca autoritatea locala poate sa si mareasca pretul gigacaloriei, cu cel mult 7% peste pretul local de referinta stabilit cu statul, daca poate demonstra ca are de acoperit costurile unui program de investitii in modernizarea sistemului local de incalzire.

Schimbam pe modernizare

Dupa 1989, bugetul central a suportat subventii uriase pentru sistemul centralizat de incalzire. Daca in 2004 subventia alocata in acest domeniu ajunsese la 9.823 de miliarde ROL, in 2005 aceasta a fost de 4.904 miliarde ROL, pentru ca in acest an sa fie alocate 2.520 miliarde ROL. Aceasta pentru ca UE ne-a fortat, in urma cu doi ani, sa mutam o parte din banii dati pentru subventionarea pretului gigacaloriei in modernizarea sistemului centralizat de incalzire, sustine secretarul de stat MAI. "A fost un lucru foarte bun pentru ca, in doi ani, pierderile la nivel national s-au redus cu circa 40%, iar anul viitor vor mai fi de maximum 10-15%", a afirmat Toader.

Statul va mai aloca, in cadrul programului de termoficare 2006-2009 un credit de aproximativ patru miliarde de euro pentru modernizarea termocentralelor, insa aceasta subventie va disparea peste trei-patru ani, considera Toader.

"In prezent, randamentul termocentralelor este de 35-40%. Sa nu uitam centralele create pentru a incalzi cine stie ce platforma industriala, care nu mai exista", spune secretarul de stat.

Acesta a dat asigurari ca, o data cu cresterea pretului gazelor, posesorii de centrale termice nu-si vor mai permite acest lux, si ca se vor rebransa la sistemul centralizat de incalzire.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.