Cererea mare de locuinte noi a atras numerosi investitori catre sectorul imobiliar. Deja se poate vorbi despre o impartire clara in piata: cei care vor sa locuiasca in oras au ca alternativa blocul, in vreme ce cartierele de vile se construiesc in comunele limitrofe

Preturile terenurilor au crescut constant in ultimii ani. Au simtit-o romanii care doreau sa-si cumpere o parcela pentru a-si construi o casa. O simt insa din plin si investitorii. Cei care planuiau sa construiasca ansambluri rezidentiale de vile in Bucuresti sau in alte orase importante au fost nevoiti sa-si schimbe planurile. Asta este principala explicatie pentru modul in care evolueaza piata imobiliara. Pina in urma cu citiva ani, proiectele imobiliare ofereau spre vinzare vile. Scumpirea terenurilor si cererea foarte mare de locuinte noi de pe piata i-au determinat pe investitori sa se gindeasca la ansambluri de blocuri noi. Cei care vor sa achizitioneze o vila la cheie trebuie sa fie pregatiti sa se mute in afara orasului.

Cine cere

Locuintele construite inainte de 1989 sint considerate de unii ca fiind imbatrinite, inestetice si cu un grad scazut de confort. Astfel, cei dispusi sa plateasca ceva mai mult pentru o locuinta noua, spatioasa si confortabila sint aceia care rasfoiesc ofertele dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Conform unui studiu Eurisko, spatiile rezidentiale noi destinate vinzarii au drept tinta patru categorii sociale.

Prima este constituita din cei din clasa de mijloc, care au acces la venituri mai mari sau la credite ipotecare, si reprezinta 75% din cerere. Cea de-a doua este constituita din micii investitori, care cumpara o casa in scopul de a obtine profit din proprietati imobiliare, si reprezinta 15% din cerere, cea de a treia categorie este reprezentata de clasa de top, circa 7% din cerere, iar cea de a patra categorie este constituita din angajatii ambasadelor si companiilor multinationale - aproximativ 3% din cerere.

Vechi si noi

Analistii imobiliari spun ca piata spatiilor rezidentiale de tip vile si case este segmentata pe doua categorii: prima este formata din casele vechi aflate in zone rezidentiale prestigioase, cum ar fi Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Cotroceni), si cea de a doua categorie este formata din constructiile noi, aflate in zone rezidentiale in curs de dezvoltare. Daca in ceea ce priveste casele vechi oferta este constituita din casele construite in anii ’30, cele noi au devenit alternativa la acestea.

Chiar daca in urma cu patru-cinci ani constructiile noi din afara Bucurestiului erau considerate locuinte de lux, acestea s-au transformat treptat in vile ce se adreseaza unei cereri care este constituita din ce in ce mai multe categorii sociale. Conform unui studiu Colliers, "piata vilelor a asistat la o crestere a ofertei in 2005, un numar de complexuri de dimensiuni mari oferind vile pentru clasa medie fiind in constructie sau in plan in partea de nord si in zonele limitrofe orasului, acolo unde pretul terenurilor este inca accesibil pentru acest tip de proiecte".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.