Manifestarea este organizata in acest an de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Primaria Mangalia, partenerii traditionali ai Uniunii Scriitorilor din Romania inca de la prima editie a acestui proiect cultural, precum si de Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si Microsoft South-East Europe. USR se bucura, de asemenea, de sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, al Universitatii Ovidius din Constanta si Targului Estival de Carte din Mangalia.

Festivalul, organizat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovidius Naso, isi propune, si la aceasta editie, sa ofere personalitatilor literare participante ocazia de a schimba idei si experiente, de a stabili relatii utile intre scriitori, traducatori si editori in speranta unor viitoare colaborari. Programul cuprinde doua zile de colocviu - tema din acest an fiind "Sansa literaturilor mici. Ce si cum se traduce? Ce si cum se promoveaza in domeniul literaturii?" -, lecturi de poezie contemporana romana si straina, lansari in cadrul Salonului de Carte Ovidius din Constanta, in prezenta editorilor si scriitorilor participanti la Festival, o seara de teatru.

Ultima zi va fi dedicata ceremoniei de decernare a celor 3 premii: Premiul OVIDIUS, pentru valoarea exceptionala a operei literare; Premiul pentru traducerea unor opere literare romanesti intr-o limba straina; Premiul pentru editarea, publicarea si promovarea literaturii romane in lume, acordat unei edituri din strainatate.

Manifestarea internationala reuneste aproximativ 120 de scriitori din tara si din strainatate, printre care: Constantin Abaluta, Gabriela Adamesteanu, Fawzia Assaad, Gerard Augustin, Charles Carrere, Matei Calinescu, Ruxandra Cesereanu, Andrei Codrescu, Denisa Comanescu, Mariana Dan, Masha Dinescu, Walter Famler, Almeida Faria, Carmen Firan, Dinu Flamand, Augustin Fratila, Joaquín Garrigós, Carlo Gébler, Radu Pavel Gheo, Andrey Gritsman, Nora Iuga, Victor Ivanovici, Kirill Kovaldzhi, Jean Mattern, Gabriela Melinescu, Mircea Mihaies, Paul Miron, Alex Mustar, Amir Or, Ion Pop, Antoaneta Ralian, Dieter Schlesak, Roumiana Stantcheva, Stefan Stoenescu, Alexandru Al. Sahighian, Tudora Sandru Mehedinti, Liliana Ursu, Matei Visniec, George Volceanov, Horia Zilieru, Jean-Luc Wauthier, precum si multi alti scriitori, traducatori si editori de valoare.
Festivalul se bucura de colaborarea cu editurile ICR, Polirom, Cartea Romaneasca, Curtea Veche, Vinea, ALLFA, Brumar, Ivan Krasko, MLR, Paralela 45, Scrisul Romanesc, precum si de parteneriatul media cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Televiziunea Nationala - Canalul Cultural, si "Romania literara".

Presedintele USR, Nicolae Manolescu, a declarat, miercuri, pentru Agentia Rompres, ca fata de editiile anterioare, "Zile si Noptile de Literatura" propun un alt format axat "mai mult pe carte decat pe oameni". "Colaboram cu ICR, cu edituri si oameni care se ocupa carte, care va fi si Ea prezenta la festival. Am schimbat, de asemenea, sistemul de premii, acordand locul meritat traducerii literaturii romane in strainatate si, evident, editurilor. O noutate o constituie si faptul ca manifestarea se va desfasura nu doar la Neptun, ca in anii precedenti, ci si la Mangalia si Constanta", a mai spus presedintele Uniunii Scriitorilor.

In anii precedenti, colocviul organizat in cadrul festivalului a abordat teme care au starnit dezbateri pasionante, nu de putine ori in contradictoriu, precum: "Inter Arma Silent Musae?" (2002), "Eu, Celalalt" (2003), "Singur in Satul Global" (2004) si "Eu scriu. Cine ma citeste?" (2005).

La editiile anterioare, Premiul Ovidius, in valoare neta de 10.000 de euro, i-a avut ca laureati pe Jorge Semprun (2002), Antonio Lobo Antunes (2003), Amos Oz (2004), Mario Vargas Llosa (2005). Cel de-al doilea premiu acordat la cele patru editii - Premiul Festivalului (3000 de euro) - a revenit scriitorilor Alain Robbe-Grillet (2002), Ismail Kadare (2003), Tomaz Salamun (2004) si Cengiz Bektas (2005).