Ultima lista a E-urilor a fost publicata recent in revista franceza "Villejuif". In aceasta figureaza E-uri care s-au dovedit a avea un grad de nocivitate mai mare decit cel estimat initial. Unele dintre ele sint cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sanatate. Doua dintre E-urile de pe lista au fost interzise in tarile UE.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne-a declarat ca in tarile Uniunii Europene este in plina desfasurare evaluarea unor substante care ar putea indeplini functia de aditiv alimentar. "In prezent, in UE se fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului", a adaugat prof. Mencinicopschi.

E-uri cancerigene:

Citeste si:

E-123,
E-131,
E-142,
E-210,
E-211,
E-212,
E-213,
E-214,
E-215,
E-216,
E-217,
E-330

E-uri periculoase: E-102, E-120, E-124, E-153, E-220, E-221, E-222, E-223, E-224, E-226, E-230, E-232, E-233, E-250, E-251, E-252, E-311, E-312, E-407, E-450

E-102 - tartrazina, colorant, galben artificial, poate provoca alergii, periculos. Se gaseste intr-o gama larga de alimente, de la produse de patiserie pina la bauturi racoritoare si spirtoase.
E-120 - acidul carminic, colorant rosu natural de origine animala (se obtine dintr-o specie de insecta), periculos. Se gaseste mai ales in bauturi spirtoase
E-123 - amarant - colorant rosu artificial - foarte cancerigen. Se gaseste in bauturi spirtoase. In SUA a fost interzis.
E-124 - colorant artificial - rosu ponceau, periculos, poate provoca alergii. Se foloseste in bauturi.
E-131 - colorant artificial - albastru, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturile spirtoase si in prajituri.
E-142 - colorant artificial - verde - foarte cancerigen. Se foloseste la bauturi
E-153 - carbunele vegetal, poate provoca tulburari gastrice.
E-210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 - conservanti cancerigeni. Se gasesc intr-o gama extrem de larga de alimente, de la conserve, muraturi, dulceturi, pina la biscuiti.
E-220, 221, 222, 223, 224, 226 - conservanti artificiali, periculosi. Se gasesc in toate produsele, in vinurile albe si chiar in fructele uscate.
E-230 - conservant artificial. Cu acest conservant sint tratate fructele. Recent au fost trecute in UE de la aditivi la pesticide si interzise.
E-233 - conservant artificial, interzis in UE.
E - 239 - conservant artificial, cancerigen, este folosit in unele cosmetice.