DECIZIE. Conform noului Cod Rutier, care va intra in vigoare la 20 septembrie, este legala utilizarea de catre conducatorii auto a aparatelor de detectie a sistemelor de supraveghere a traficului. Utilizarea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere a traficului ramane insa interzisa.

Daca pana acum detectoarele de radar erau un subiect tabu pentru soferi, majoritatea fiind vandute pe "piata neagra" la preturi destul de piperate, noul Cod Rutier nu ii mai sanctioneaza pe soferii care detin astfel de aparate. Acestea vor putea fi amplasate la vedere de soferi, fara a exista riscul de a fi amendati. Pentru cei care vor sa intre in legalitate sau care doresc sa-si achizitioneze un detector de radar sofisticat, va punem la dispozitie o serie de informatii ce va pot fi de folos.

- Pretul unui detector de radar variaza intre 280 si 4.000 de lei. Cel mai ieftin are o sensibilitate ce permite alarmarea conducatorului de la cel mult 800-1.000 de metri. Distanta de un km este prea mica si riscati sa platiti amenzile de depasire a vitezei legale, asa ca alegeti un aparat mai scump si mai performant.

- Detectoarele de radar nu sunt infailibile. In situatiile in care radarul Politiei este mascat de cladiri, declansarea alarmei se petrece simultan cu intrarea in campul de actiune al radarului.

- Unele modele sunt dotate cu functie "Stay Alert" proiectata pentru a testa atentia soferului. La fiecare 30-60 de secunde se vor auzi 2 semnale sonore, pentru a dovedi ca este treaz, soferul trebuie sa apese unul din butoanele pentru volum. Daca in intervalul de 3-5 secunde nu este apasat niciun buton, detectorul va emite o avertizare sonora.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.