Fara studii superioare, bacalaureat sau vocabular, unii romani castiga de doua ori mai mult decat angajatii din institutiile culturale, care au diplome si facultati. Un debutant pe o scena romaneasca castiga, scurt, sub 4.000.000 lei, fara pretentii la sporuri si bonusuri. La fel de mult precum un gunoier, un ospatar sau un incarcator-descarcator. Singura spaga pe care o poate lua un actor sunt aplauzele. Un muzeograf nu-si poate completa veniturile decat cu laudele din cartile de impresii. Un bibliotecar este rasplatit doar cu linistea din sala de lectura. Cat castiga regizorii si monstrii sacri din teatru? Putin. Mult prea putin pentru cat ofera.

Evaziunea fiscala creste veniturile

Liliana Ghita, director artistic al Teatrului "Maria Filotti", din Braila, spune ca salariile angajatilor din teatru sunt foarte mici. "De multe ori, nu este prevazuta in buget nici macar apa de baut pentru angajati, care a devenit un lux. Cea de la robinet este contaminata si n-o mai putem bea. Suntem obligati sa muncim la lumina artificiala, iar salariile nu ne permit sa ne cumparam vitamine, energizante sau sa nu ne hranim doar cu varza si cartofi".

Un actor aflat la primul sau contract la teatrul din Braila castiga 4.150.000 lei vechi, salariu impozabil... iar unul cu experienta medie, intre 4.360.000 lei si 6.550.000 lei vechi, dar niciodata limita maxima. Un actor cu greutate, care si-a petrecut toata viata pe scena, poate castiga maximum 12.000.000 lei vechi. "soferul de microbuz nu da bilet calatorilor. Functionarul care incaseaza taxa de pod nu taie chitanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.