Filmul chinezesc "Sanxia Haoren", realizat de Jia Zhangke, a obtinut sambata seara premiul "Leul de aur" acordat de cea de a 63-a editie a Festivalului filmului Mostra de la Venetia, iar cineastului francez Alain Resnais i-a fost decernat premiul pentru regie, relateaza AFP.

In cursul ceremoniei de inchidere a festivalului de la palatul Lido, "Sanxia Haoren" (Natura moarta), cronica emotionanta a vietii unui sat inundat ca urmare a construirii unui baraj, a fost aparat cu entuziasm de presedinta juriului, Catherine Deneuve, a carei pasiune pentru cinematografia asiatica este cunoscuta. "Am fost foarte miscati, foarte surprinsi, foarte emotionati de acest film", a spus ea.

"Sanxia Haoren", film-surpriza al acestei editii a festivalului, a intrat in competitia oficiala din mers si putini spectatori l-au vazut. "Toti stim ca in China au loc bulversari enorme, ca si in viata cotidiana, si acesta este subiectul filmului meu", a spus Jia Zhangke, surazand in timp ce i se inmana premiul.

El a adaugat ca vrea "sa faca filme care sa reflecte problemele straturilor celor mai sarace ale societatii".
Fara surpriza, premiul pentru interpretare feminina Cupa Volpi a revenit actritei engleze Helen Mirren, care a facut un rol de exceptie in Elizabeth II in filmul "The Queen". Filmul, realizat de Stephen Frears, este un portret acid al monarhiei britanice. "Este un moment miraculos, trebuie sa ma bucur si chiar o fac", a spus Helen Mirren in timp ce i se decerna premiul. Peter Morgan, scenaristul filmului, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu al unui film care a fost favoritul criticilor, ca si al publicului.

Reintors la Los Angeles, actorul american Ben Affleck, care a obtinut premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in filmul "Hollywoodland" de Allen Coulter, si-a exprimat bucuria printr-un SMS citit de la tribuna. El a interpretat rolul lui George Reeves, actor turmentat care l-a incarnat pe Superman si a fost gasit mort dupa o probabila sinucidere, in 1959.

La randul sau, cineastul francez Alain Resnais, absent de la Venetia sambata seara, a primit Leul de argint pentru cea mai buna regie cu filmul "Coeurs" (Inimi), o comedie melancolica despre solitudinea a sase personaje intr-un Paris foarte stilizat. In urma cu 45 de ani, lui Resnais i s-a decernat un Leu de aur pentru "Anul trecut la Marienbad".
Pentru Franta, Isild Le Besco, foarte emotionat, a obtinut premiul Marcello Mastroianni acordat celui mai bun tanar actor pentru rolul sau din "L'intouchable" ("Intangibilul")de Ben Jacquot.

La randul sau, cinematografia italiana a capatat un Leu de argint pentru cea mai mare revelatie prin filmul "Nuovomondo" /Lumea Noua/ al Emanuelei Crialese, portretul unei familii de tarani sicilieni care a emigrat in America, tara tuturor visurilor. Reprezentand Ciadul pentru prima oara la Venetia, "Daratt" al lui Mahamat-Saleh Haroun a dat lovitura obtinand Premiul special al juriului.

El povesteste miscatoarea istorie a lui Atim, adolescent de 16 ani pe care bunicul sau il trimite sa-l ucida pe cel care l-a omorat pe tatal sau in timpul razboiului civil care a devastat Ciadul. Premiul acesta "este o foarte mare surpriza si un foarte frumos cadou", a afirmat Mahamet-Saleh Haroun. "Aceasta inseamna ca, chiar daca cinematografia in Africa este artizanala, cuvantul pe care il am de spus nu este mai putin important decat altele."

Un premiu special al juriului a fost decernat cineastilor francezi, dar stabiliti in Italia de multa vreme, Jean-Marie Straub si Daniele Huillet, intrati in competitie cu "Quei Loro incontri", pentru intreaga lor opera. In fine, Emmanuel Lubezki a primit premiul Osella pentru cea mai buna imagine in "Children of men" (Copii ai oamenilor), realizat de mexicanul Alfonso Cuaron.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.