Chiar daca la momentul 1990 aproape ca am pornit pe picior de egalitate cu statele din jur, dupa 15 ani tara noastra se afla in coada clasamentului din Europa de Sud-Est

De sase ani incoace, Romania trece printr-o perioada de crestere economica, iar salariile s-au marit de la an la an. Cu toate acestea, in medie, salariul brut care revine unei gospodarii de romani a inregistrat in ultimii zece ani cea mai mica crestere din Sud-Estul Europei. Mai precis, potrivit unei analize Euromonitor, in perioada 1995-2005, incasarile unei familii de romani au crescut cu doar 83,3%, in vreme ce aceeasi familie statistica din celelalte state din zona a cistigat in 2005 cel putin dublu fata de 1995. Spre exemplu, in Bulgaria cresterea a fost de peste 140%, in Polonia de 108,7%, iar in Cehia de 108,4%.

Lasind la o parte rata inflatiei sau altfel spus cresterea preturilor, raportul Euromonitor indica practic ca romanii sint codasi la cresteri salariale. Aceasta daca nu luam in calcul situatia din Rusia, unde veniturile brute au crescut in ultimii zece ani cu numai 56%.

Mentionam ca analiza a fost realizata pe baza preturilor curente in dolari americani.

Cele mai mari cresteri de venituri

In materie de venituri brute pe gospodarie, in ultimii zece ani cel mai bine a fost in Lituania. Astfel, o gospodarie de lituanieni a incasat triplu fata de momentul de referinta 1995. Aproape la fel de mult au crescut veniturile si in Letonia, potrivit datelor Euromonitor, fiind vorba despre un plus de aproximativ 171%. De asemenea, vecinii nostri unguri aveau anul trecut posibilitatea sa cheltuiasca cu peste 120% mai mult decit puteau face in urma cu zece ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.