Slatioara. Daca numele acestui sat valcean nu este pentru toti romanii un punct de reper pe harta culturala a Romaniei, pentru multe tari de pe patru continente ale lumii, comuna valceana a devenit cunoscuta si recunoscuta. Asta, pentru ca aici se intampla de opt ani un eveniment ce nu poate trecut usor cu vederea: Festivalul International Eco-Etno-Folk Film. Nu am sa fac o istorie a celor opt editii. Nu am sa cad in pacatul de a ma repeta. Am sa incerc doar sa va fac filmul celei de-a opta editii a festivalului de la Slatioara.

Ziua 1

Dupa un obositor drum (nu din cauza lungimii drumului, ci a autostrazii Bucuresti -Pitesti) pana la Slatioara, dupa scuturarea de praf la hotelul din Horezu (unde am fost cazati) ne-am indreptat cu totii la locul unde avea sa sa se produca deschiderea celei de -a opta editii a festivalului: Casa de Cultura Taraneasca "Dinu Sararu". Cineva spunea ca dintotdeauna i s-a parut ca aceasta da impresia "unei gari de tara, unde peronul este plin doar atunci cand soseste vreun tren personal". Comparatia mi se pare potrivita. Intr-adevar, in fata casei de cultura era popor, nu gluma. Pe langa amfitrionul festivalului, scriitorul Dinu Sararu, PS Gherasim, episcopul Ramnicului, Ion Greceanu, primarul Slatioarei, regizorii Andrei Blaier si George Saizescu, se aflau o multime de localnici care asteptau sa se dea startul la festival. Start care nu a intarziat sa fie dat de Dinu Sararu. Deschiderea oficiala a fost dublata de un alt eveniment: lansarea volumului "Asta seara dansam cu… Bachus" ce poarta semnatura regizorului-scriitor Geo Saizescu. Laudatio a fost facut de Dinu Sararu si poetul Nicolae Dragos. Ba chiar acesta din urma a devenit brusc promonarhist elogiindu-l pe regele comediei romanesti.

Cartea lui Saizescu se citeste usor, are haz… dar despre volum vom vorbi pe larg cu larg cu alta ocazie. Totusi, am sa vaa dau ca aperitiv un scurt fragment din "Asta seara dansam cu… Bachus":

"Nu stiu daca ce-am scris altadata este literatura, dar oricum, sigur sunt exercitii de cinevizual, parand a fi evident o continuare a notitelor mele din anii de scoala. Sau sunt tot de atunci si ma reintalnesc cu mine, cel din anii trecuti".

100 filme. 100 filme in patru zile. Acesta a fost volumul de munca pus in carca juriului. Portia de filme pe care si-au luat-o zilnic: 25 filme in opt ore.
Cum s-a descurcat juriul cu filmele si cu vremea foarte rece? Mai tarziu aceste detalii.

Ziua 2

Odihnit si cu constiinta lucrului ce trebuie facut, juriul a pornit cu elan catre Slatioara de la Horezu. Tristetea mare? O ploaie marunta, de inceput de toamna ne-a "melancolizat" pe toti. Frigul ne patrundea pe toti pana la os. Era vreme de povesti la gura sobei.

Am ajuns la Slatioara pentru prima portie de filme. Dupa cum spuneam, 25 la numar. Mai scurte, mai lungi. Dar, toate cel mult cu o durata de 30 de minute. Asa cere regulamentul festivalului. Prima zi de vizionari confirma juriului ceea ce banuia: ca va avea o grea misie la final cand va veni momentul jurizarii. Multe filme bune, putine premii.

Dupa primele patru ore juriul si-a luat o binemeritata pauza. Surprinzator si nu prea, si la masa membrii juriului aveau ca subiect principal de discutie filmele vazute. Sigur, se iscau discutii aprinse, se comenta mult, se expuneau pareri. Un lucru era de ramarcat: in general, opiniile asupra filmelor erau aceleasi. Nuantele erau altele. Intr-un fel vedeau regizorii un film, in altul vedea un cameraman sau un ziarist. Intr-un fel vedeau ziaristii, in alt fel realizatorii de televiziune, poetii sau etnografii. Cum spuneam, in ansamblu toti erau de acord ca un film este bun, altul mai putin bun. Nuantele erau cele care deschideau adevarate dezbateri. Si nu a fost rau deloc.

Ziua 3, ziua 4

Zilele urmatoare nu s-au deosebit prea mult de programul primei zile de munca a juriului. Atata doar ca, incetul cu incetul, incepea sa-si faca aparitia oboseala. Ceaiurile si cafelele au fost la mare pret in aceste zile. Film pe paine s-a mincat pana la final. Iar vremea, a fost de-a dreptul cainoasa: rece si ploaie. Poate nu intamplator. Doar si cei din juriu sunt oameni si poate si-ar fi dorit sa vada imprejurimile. Mai ales cei care soseau pentru prima data in acest colt de tara. Regrete nu au existat decat cu privire la vreme. In rest…

Ziua 5

Si aceasta zi a inceput cu vizionarea de filme. Nu s-a deosebit cu nimic fata de programul celorlalte. Doar ca, la finalul acestei zile urma sa fie jurizarea. Membrii juriului trebuiau sa aleaga din cele 100 filme doar cateva. Daca stam si ne gandim bine, prin filmele prezentate am facut un adevarat ocol al pamantului in patru zile. Cred ca si Phileas Fogg, caruia i-au trebuit 80 de zile, ar fi fost invidios pe noi. Jurizarea a inceput seara tarziu si a tinut pana noaptea. Am constatat atunci ca destule filme ar fi meritat premiate. Insa… premiile cum stim ca se intampla la orice festival sunt date cu oarecare parcimonie. Pana la urma, totul a fost bine. Filmele cu adevarat valoroase au castigat, ceea ce - pana la urma - este cel mai important.

Ziua 6

Zi de targ la Horezu. Dimineata se deschidea cea de-a XXXVI-a editie a Targului Ceramicii Populare Romanesti "Cocosul de Aur". Targul de ceramica nu a putut fi organizat ca in alti ani, in iunie, din cauza "aviarei". Varietatea de motive, ceramica de Horezu ne-a incantat privirea la toti. Ba, mai mult decat atat, nu am rezistat niciunul tentatiei de a ne lua o amintire din targ: o farfurioara, un clopotel de ceramica etc. Si turta dulce ne-a facut cu ochiul, si cocosul din zahar. Membrii juriului devenisera intr-o oarecare masura copii. Nu mai erau acum "scortosii" care au de indeplinit o misiune. Si mai e ceva. In aceasta zi vremea a fost superba: soarele stralucea, cerul era senin, era cald si frumos. Vedeti, nimic nu e tocmai intamplator.

Palmaresul Festivalului Eco-Etno-Folk Film

Juriul celei de a VIII-a editii a Festivalului International ECO-ETNO-FOLK Film - Slatioara 2006, compus din Andrei Blaier - presedinte de onoare al Festivalului, Geo Saizescu - presedinte executiv al Festivalului, presedinte al Juriului si membrii: Nicolae Dragos (poet), Ion Horea (scriitor), Ovidiu Druga (operator), Corina Mihaescu (etnolog), Sabina Pop (cineast documentarist), Nicoleta Zaharia (ziarist), Gabriela Simon (ziarist), Elard Escala (ambasadorul Rep. Peru in Romania) si Zoran Cvetkovic (director programe RTV Belgrad - Serbia), a hotarat decernarea urmatoarelor premii:
- Marele Premiu "Potecasul de bronz" se acorda filmului "Micuta Katerina", realizator Ivan Golovnev - Rusia;
- Premiul Special al Juriului se acorda filmului "Mama Ghita" - realizator Diana Deleanu - TV Etalon - Romania
- Premiul TVR Craiova se acorda filmului "Scalda mirilor" - realizator Carmen Stoica - TVR 2 - Romania
- Premiul I se acorda Ex aeqvo filmelor: "Am sansa sa fiu oier" - realizator Gilles Rivere - Franta si "Pasajul" - realizator Iusif Guliyev - Azerbaijan
- Premiul II - se acorda filmului "Inana" - realizator Soudabeh Mojaveri - Iran
- Premiul III - se acorda filmului "Urmand iarba" - realizator G. Gafu - Kazahstan
- Premiul Special al Societatii Umoristice "Pacala" se acorda filmului "Pomana de viu" realizatori Valeriu Ciurea si Visi Ghencea - CJCPCT Olt
- Premiul de excelenta se acorda Japoniei pentru selectia filmelor prezentate in Festival: "Hartie si lumina", "Zapada iernii pastreaza vara racoroasa", "Moeruna - de la o mana de pamant la un parc"
- Premiul Special pentru cel mai bun film ECOLOGIC - se acorda Ex aeqvo filmelor: "Apa - realizator Ziyad Mrabet - Pakistan si "Berzele din Rovbitsdk" - realizator Igor Byschnev - Belarus
- Premiul Special pentru cel mai bun film ETNOGRAFIC se acorda Ex aeqvo filmelor: "A trai viata din plin" realizator Iuljan Ursulesku - Serbia si "Malanca" realizator Violeta Gorgos - Republica Moldova
- Premiul Special pentru cel mai bun film FOLCLORIC se acordas Ex aeqvo filmelor "Fabricat in Bucovina" - realizator Iulian Foisor - TVR Cultural - Romania si "Medicina iertarii" realizator Delia Ackerman - Peru
- Premiul Special pentru cel mai bun film TURISTIC se acorda Ex aeqvo filmelor "O poveste a Iordaniei: Dhala" realizator Mohammad Mohameed - Iordania si "Turcia va ureaza 'Bun venit!>>" realizator MCT
- Premiul Special pentru cel mai bun film STUDENTESC se acorda Ex aeqvo filmelor "Punte peste timp" realizator Corina Scurtu - Universitatea Hyperion si "Firimitura" realizator Ana Ciocanu - Universitatea Media
- Premiul Sfintei Episcopii a Ramnicului se acorda Ex aeqvo filmelor "Suflete aproape de cer" realizator Ovidiu Dumitrana - Max Vision Craiova si "Monachos. Lumea celui mereu singur" - Catalina Dima - Trinitas TV Iasi - Romania
- Premiul primariei orasului Horezu se acorda filmului "Tacerea mieilor" - realizat Traian Barbulescu - TVR Craiova
- Premiul primariei comunei Slatioara se acorda filmului "Carpatii salbatici", realizator Marcin Kryzanski - Polonia
Totodata, juriul international a acordat 22 de mentiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.