Aplicatiile completate manual vor fi acceptate in continuare pentru o perioada de tranzitie, insa solicitarile on-line vor avea insa prioritate. In schimb, aplicatiile pentru viza de tip ECAA (Acordul de Asociere al Comunitatii Europene) nu vor putea fi depuse on-line, ci numai personal.

Noul sistem on-line presupune trei etape. Prima este completarea cererii de viza - formular electronic care contine detalii referitoare la aplicant. Dupa salvarea si trimiterea aplicatiei, persoana va primi un e-mail de confirmare si un numar de referinta pentru programarea ulterioara. A doua etapa consta in programarea interviului, solicitantul putandu-si alege ziua si ora pentru prezentarea la interviu. A trei etapa va fi sustinerea interviului, care va avea loc dupa achitarea taxei de viza.

"Ca director al UkVisas, am vazut cat de bine functioneaza acest sistem in alte tari. Sunt convins ca astfel vor fi reduse in mare masura cozile din fata ambasadei, precum si timpul total de asteptare destinat aplicarii pentru viza", a declarat ambasadorul britanic Robin Barnett, referindu-se la noul sistem.