Teatrul Asphodeles din Lyon organizeaza impreuna cu asociatia culturala ArtLink din Bucuresti primul forum international al caravanelor francofone: "Zece teritorii francofone in jurul unui proiect artistic". Aceasta intalnire va aduce la Bucuresti intre 10 si 12 octombrie 2006 echipele celor zece tari participante la proiectul international "Caravana celor zece cuvinte".

Caravana este un proiect lansat de Théatre des Asphodeles din Lyon care din 2003 propune, pornind de la cele zece cuvinte, interventii artistice itinerante in diferite teritorii francofone din Franta si din strainatate. Punctul de plecare al acestor activitati este partajul unei limbi de catre toti cei care o vorbesc, in cadrul unui proiect comun. Este o ocazie pentru francofili de a se exprima si de a revela sensuri inedite marcate de contextul cultural in care acestia traiesc.

Caravana internationala a celor zece cuvinte a fost lansata in anul 2004 in Polonia, Italia si Senegal. In 2006, zece tari pe teritoriul carora se vorbeste sau se studiaza limba franceza, participa la acest proiect: Franta, Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia si Romania. Prezenta unei manifestari culturale legate de francofonie pe teritoriul romanesc este cu atat mai importanta cu cat in 2006 are loc la Bucuresti Sommet-ul Francofoniei. Avantajului politic al acestei intalniri ii vom da o rezonanta artistica, printr-un proiect local.

Proiectul romanesc derulat de ArtLink propune abordarea celor zece cuvinte ale francofoniei dintr-un punct de vedere spatial si auditiv si traseaza astfel o harta diferita a orasului Bucuresti. Aceste cuvinte sunt asociate ideii de spatialitate, pornind de la faptul ca fiecare limba reprezinta o deschidere: celalalt, altundeva, altfel sunt expresii inerente utilizarii unei limbi straine. Astfel putem vorbi de o modalitate de transpunere in alta parte. Orasul ca spatiu de viata, cu ritmuri diferite, va fi valorizat de-a lungul celor zece cuvinte.

Fiecare tara organizatoare a unei Caravane a realizat un film de 26', care cuprinde esenta actiunilor intreprinse pe tema celor zece cuvinte. Aceste filme reprezinta numitorul comun al proiectului global si vor permite publicului sa surprinda diversitatea abordarilor propuse. Filmul Caravanei de la Bucuresti a beneficiat de sprijinul TVR Cultural si a fost realizat de catre Bogdana Pascal.Toate aceste filme vor fi prezentate atat la Bucuresti cat si la Lyon, la Institutul Fratilor Lumiere, in octombrie 2006. Proiectiile de la Bucuresti vor avea loc in zilele de 11 si 12 octombrie 2006, ora 19.30 la cinematograful Elvira Popescu. Publicul larg este invitat.

Tarile participante sunt: Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia, Franta si Romania.